W styczniu 2017 r. wolumen eksportu wołowiny z USA zwiększył się o 17,2% w porównaniu
z analogicznym okresem 2016 r. do 96,5 tys. ton, natomiast jego wartość wzrosła aż o 17,7% do 515,5 mln USD. Był to najwyższy wzrost wartości wywozu odnotowany w historii dla tego miesiąca. Więcej tego gatunku mięsa z USA trafiło przede wszystkim do Japonii (wzrost o 34,2% do 22,5 tys. ton), Korei Południowej (wzrost o 34,9% do 15,2 tys. ton), Meksyku (wzrost o 25,6% do 19,2 tys. ton), na Tajwan (wzrost o 24,3% do 3,6 tys. ton), do krajów należących do Stowarzyszenia Narodów Azji Południowo-Wschodniej (łączny wzrost o 56,0% do 2,6 tys. ton), Kanady (wzrost o 8,1% do 9,9 tys. ton), a także do krajów z Bliskiego Wschodu (łączny wzrost o 7,3% do 8,8 tys. ton, w tym do Egiptu zwiększył się o 6,6% do 7,9 tys. ton). Spadł za to wywóz amerykańskiej wołowiny do Hongkongu/Chin (spadek o 24,0% do 7,8 tys. ton) oraz Ameryki Środkowej i Południowej (łączny spadek o 17,9% do 2,4 tys. ton). Mniej amerykańskiej wołowiny trafiło również do Dominikany (spadek o 15,8% do 335 ton), więcej zaś do krajów Unii Europejskiej (łączny wzrost o 56,8% do około 2 tys. ton).
Źródło: FAMMU/FAPA