Zgodnie z decyzją wykonawczą Komisji (UE) 2016/7001 z dnia 4 maja 2016 w odniesieniu do statusu BSE Francji, kraj ten powrócił na listę państw o „kontrolowanym ryzyku” zagrożenia BSE. Jak podkreśla Komisja Europejska, obniżenie statusu wynikało ze zmian przyjętych przez Światową Organizację ds. Zdrowia Zwierząt (OIE). W dniu 24 marca 2016 r. Francja powiadomiła Komisję, pozostałe państwa członkowskie oraz OIE o wykryciu klasycznego przypadku BSE u jednej sztuki bydła urodzonego w kwietniu 2011 r. Po otrzymaniu od Francji powiadomienia potwierdzającego przypadek klasycznego BSE u pięcioletniej sztuki bydła, Komisja Naukowa OIE ds. Chorób Zwierząt zawiesiła status Francji jako państwa o „nieznacznym ryzyku” występowania BSE oraz przywróciła poprzedni status Francji jako państwa o „kontrolowanym ryzyku” występowania BSE, ze skutkiem od dnia 25 marca 2016 r.
Obecnie status krajów „kontrolowanego ryzyka” zagrożenia BSE posiada osiem krajów UE, tj. Niemcy, Grecja, Wielka Brytania, Litwa, Polska, Francja, Hiszpania oraz Irlandia. Pozostałe kraje Unii posiadają status „niskiego ryzyka” zagrożenia BSE.
Źródło: FAMMU/FAPA