W 2016 r. Chiny stały się liderem w światowym imporcie wieprzowiny, wyprzedzając Japonię.
Według czerwcowych prognoz FAO, w 2017 r. chińska produkcja wieprzowiny obniży się o 3,9% do 49,8 mln ton. W pierwszym półroczu tego roku w Chinach rozpoczął się już jednak proces odbudowy stada trzody chlewnej. Drugi kwartał charakteryzuje się zwykle najniższym poziomem sprzedaży wieprzowiny na rynku chińskim, lecz w tym roku wysoka konkurencyjność cenowa ze strony mięsa drobiu wpłynęła na popyt na wieprzowinę. Według szacunków FAO, w 2016 r. chiński import mięsa i podrobów wieprzowych wyniósł ok. 2,5 mln ton i był o dwie trzecie wyższy niż przed rokiem. Głównym dostawcą wieprzowiny do Państwa Środka pozostała Unia Europejska.
Amerykański eksport wieprzowiny do Chin obniżył się w drugim kwartale br. o 29%, natomiast Kanada zwiększyła dostawy o 16% ze względu na konkurencyjne ceny.
Według „Krótkoterminowej prognozy produkcji upraw polowych, mięsa i mleka w UE” z lipca br., w 2016 r. produkcja brutto wieprzowiny w UE wzrosła o 1,3% w skali roku do 23,6 mln ton, a w 2017 r. obniży się o 0,6% do 23,4 mln ton. Produkcja w roku ubiegłym była jeszcze stymulowana wysokim eksportem unijnej wieprzowiny do Chin oraz znacznym skokiem cen.
Spożycie wieprzowiny w UE w 2016 r. obniżyło się o 1,2% w skali roku do 20,8 mln ton, czyli o 0,7 kg do 40,6 kg na jednego mieszkańca z uwagi na spowolnienie produkcji, wysoki eksport do Chin i mniejszą podaż na rynek wewnętrzny, a także wzrost cen. W 2017 r. i 2018 r. konsumpcja wzrośnie prawdopodobnie nieznacznie, możliwości eksportowe będą bowiem mniej korzystne niż w 2016 r. Głównymi odbiorcami mięsa i produktów wieprzowych z UE pozostały kraje azjatyckie: Chiny, Japonia, Hongkong, Korea Płd. i Filipiny. Z grona liczących się eksporterów unijnych wzrost wywozu wykazały w omawianym okresie jedynie Hiszpania, Holandia, Polska, Włochy i Węgry. Zmniejszyły sprzedaż Niemcy, Dania, Francja, Wlk. Brytania i Belgia.
Źródło: Bank BGŻ- serwis ekonomiczny