Duża podaż zarówno na rynku unijnym, jak i światowym spowodowała, że w okresie styczeń– sierpień 2018 r. eksport produktów wieprzowych z UE do państw trzecich był jedynie o 1% większy niż przed rokiem. W analizowanym okresie poza obszar celny UE wywieziono 2,6 mln ton żywca, mięsa, tłuszczów i przetworów wieprzowych (w ekwiwalencie tusz). Głównym odbiorcą pozo- stały Chiny, które z UE zaimportowały 891 tys. ton tego asortymentu, o 2% mniej niż przed rokiem. Do Japonii wyeksportowano 306 tys. ton produktów wieprzowych (o 3% więcej niż przed rokiem), do Korei Południowej – 219 tys. ton (o 17% więcej), na Filipiny – 193 tys. ton (o 11% więcej), a do Hongkongu – 154 tys. ton (o 35% mniej).
W okresie styczeń–sierpień 2018 r., podobnie jak przed rokiem, do UE zaimportowano 23,5 tys. ton produktów wieprzowych (w ekwiwalencie tusz). Wieprzowina przywożona była głównie ze Szwajcarii (58% importu - 13,7 tys. ton), a w mniejszych ilościach – z Serbii (2,3 tys. ton), Chile i Norwegii (po 2 tys. ton).
Według prognozy KE w całym 2018 r. eksport produktów wieprzowych może być o około 2–3% większy niż w 2017 r. Z uwagi na przewidywany wyższy poziom spożycia wieprzowiny w UE, Komisja Europejska prognozuje także wzrost importu.
Źródło: Tekst oryginalny Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa
Partnerzy portalu