Wysokie światowe ceny stymulują wzrost eksportu unijnej wołowiny. W pierwszym półroczu 2015 r. z UE wyeksportowano 278 tys. ton produktów wołowych i cielęcych, o 6% więcej niż w analogicznym okresie 2014 r. Największymi odbiorcami wspólnotowej wołowiny i cielęciny były: Liban i Hongkong (dokąd skierowano po 9% eksportu tego mięsa), Ghana i Turcja (po 7%), a także Bośnia i Hercegowina oraz Wybrzeże Kości Słoniowej (po 6%).
Import do UE, tak jak rok wcześniej, ukształtował się na poziomie 162 tys. ton. Wołowina pochodziła głównie z Ameryki Południowej. Udział Brazylii w dostawach tego mięsa do UE wyniósł 43%, Urugwaju – 15%, a Argentyny – 13%.
Z Polski w okresie styczeń–czerwiec 2015 r. wyeksportowano (w ekwiwalencie mięsa) 204 tys. ton żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych, o 9% więcej niż w tym samym okresie 2014 r.
Przywóz produktów wołowych i cielęcych do Polski w pierwszej połowie 2015 r. również wzrósł
i wyniósł 21 tys. ton wobec 17 tys. ton przed rokiem. Nadwyżka Polski w handlu zagranicznym wołowiną i cielęciną w ujęciu ilościowym wzrosła do 183 tys. ton, a w ujęciu wartościowym – do 555 mln EUR, (wzrost odpowiednio o 7% i 13% w porównaniu z pierwszym półroczem 2014 r.).
Źródło: ARR