Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów w okresie styczeń-kwiecień 2023 r. przychody uzyskane przez przedsiębiorców ze sprzedaży zagranicznej mięsa, przetworów mięsnych i żywca były o 11% wyższe niż rok wcześniej i wyniosły 3,25 mld EUR (15,3 mld zł), jako 19% wartości całego polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych.
W okresie czterech miesięcy 2023 r. wyeksportowano 655 tys. ton produktów drobiowych, o 3,5% więcej niż przed rokiem, a przychody z eksportu wzrosły o 11,5%, do 1,6 mld EUR (7,7 mld zł). W tym czasie import asortymentu drobiowego zwiększył się o 10% i osiągnął 72 tys. ton, a jego wartość wzrosła o 25%, do 171 mln EUR (803 mln zł).
Sprzedaż zagraniczna żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych wzrosła o 5% w porównaniu z analogicznym okresem 2022 r. i wyniosła 166 tys. ton (w ekwiwalencie tusz). Przychody z eksportu tego asortymentu ukształtowały się na poziomie 811 mln EUR (3,8 mld zł), o 7% wyższym. Jednocześnie do kraju zaimportowano 18 tys. ton produktów wołowych i cielęcych, o 21% mniej niż przed rokiem za 87 mln EUR (412 mln zł). Eksport żywca, mięsa oraz przetworów i tłuszczów wieprzowych był o 9% mniejszy niż przed rokiem i wyniósł 195 tys. ton (w ekwiwalencie tusz). Przychody z tego tytułu wzrosły o 15%, do 621 mln EUR (2,9 mld zł). W tym czasie do Polski zaimportowano 303 tys. ton asortymentu wieprzowego, o 12% mniej niż przed rokiem. Wydatki poniesione na zakup produktów wieprzowych wzrosły o 32%, do 850 mln EUR (4 mld zł). Pozostałe 176 mln EUR przychodów z eksportu produktów mięsnych pochodziło ze sprzedaży innych gatunków mięs, przetworów, żywca i tłuszczów zwierzęcych.
Źródło: KOWR