Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów w okresie styczeń-maj 2023 r. przychody uzyskane przez przedsiębiorców ze sprzedaży zagranicznej mięsa, przetworów mięsnych i żywca były o 9% wyższe niż rok wcześniej i wyniosły 4,1 mld EUR (19,1 mld zł), stanowiąc 19% wartości całego polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych.
W tym okresie wyeksportowano 838 tys. ton produktów drobiowych (w ekwiwalencie tuszek), o 4% więcej niż przed rokiem, a przychody z eksportu wzrosły o 8%, do 2,1 mld EUR (9,8 mld zł). W tym czasie import asortymentu drobiowego zwiększył się o 1% i osiągnął 87 tys. ton, a jego wartość wzrosła o 24%, do 213 mln EUR (999 mln zł).
Sprzedaż zagraniczna żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych wzrosła o 9% w porównaniu z analogicznym okresem 2022 r. i wyniosła 214 tys. ton (w ekwiwalencie tusz). Przychody z eksportu tego asortymentu ukształtowały się na poziomie 1,0 mld EUR (4,9 mld zł), o 9% wyższym. Jednocześnie do kraju zaimportowano 25 tys. ton produktów wołowych i cielęcych, o 19% mniej niż przed rokiem za 116 mln EUR (543 mln zł). Eksport żywca, mięsa oraz przetworów i tłuszczów wieprzowych był o 11% mniejszy niż przed rokiem i wyniósł 241 tys. ton (w ekwiwalencie tusz). Przychody z tego tytułu wzrosły o 12%, do 776 mln EUR (3,6 mld zł).
W tym czasie do Polski zaimportowano 385 tys. ton asortymentu wieprzowego, o 12% mniej niż przed rokiem. Wydatki poniesione na zakup produktów wieprzowych wzrosły o 30%, do 1,1 mld EUR (5,2 mld zł). Pozostałe 162 mln EUR przychodów z eksportu produktów mięsnych pochodziło ze sprzedaży innych gatunków mięs, przetworów, żywca i tłuszczów zwierzęcych.
Źródło: KOWR