W pierwszym półroczu 2024 r. sprzedaż zagraniczna mięsa, przetworów, żywca i tłuszczów zwierzęcych generowała największe przychody w polskim eksporcie rolno-spożywczym i miała największy (20%) udział w jego wartości.
W okresie styczeń–czerwiec 2024 r. przychody z tytułu sprzedaży za granicę mięsa, przetworów mięsnych, tłuszczów i żywca osiągnęły 5,2 mld EUR (22,5 mld zł) i były o 2,3% większe niż przed rokiemPołowę (50%) przychodów w grupie produktów mięsnych generowała sprzedaż zagraniczna produktów drobiowych. W tym okresie z Polski wyeksportowano mięso, przetwory i żywiec drobiowy o wartości 2,6 mld EUR (11,3 mld zł), o 2% większej niż przed rokiem. Wolumen eksportu tego asortymentu wyniósł 1,1 mln ton (w ekwiwalencie tuszek) i był o 8% większy niż w analogicznym okresie 2023 r. Jednocześnie do Polski zaimportowano 90 tys. ton drobiu, o 15% mniej niż przed rokiem.
Wolumen eksportu produktów wołowych i cielęcych z Polski w pierwszym półroczu 2024 r. zwiększył się o 3%, do 271 tys. ton (w ekwiwalencie tusz), a przychody uzyskane z tego tytułu wzrosły o 2% i wyniosły ponad 1,3 mld EUR (5,7 mld zł). Większy był również import asortymentu wołowego i cielęcego (o 6,6% r/r), który wyniósł 34,5 tys. ton, a wydatki z tego tytułu wzrosły o 8%, do 161 mln EUR.
Mięsa, przetworów i tłuszczów wieprzowych oraz żywca wyeksportowano 308 tys. ton (w ekwiwalencie tusz), o 6% więcej niż w analogicznym okresie 2023 r., a wartość eksportu tego asortymentu przekroczyła 1 mld EUR (4,4 mld zł), tj. wzrosła o 5% r/r. Od stycznia do końca czerwca 2024 r. do Polski sprowadzono 469 tys. ton produktów wieprzowych, o 1% więcej niż przed rokiem za 1,4 mld EUR (6,3 mld zł). Wartość zaimportowanych produktów wieprzowych była o 6% większa niż w tym samym okresie 2023 r. Około 259 mln EUR (5% udziału w wartości) wyniosły przychody z eksportu pozostałych gatunków mięs, przetworów i żywca.
Źródło: KOWR