Wzrost światowej konsumpcji wołowiny spowodował, że pomimo rosyjskiego embarga na wołowinę z UE , w okresie pierwszych czterech miesięcy 2015 r. unijny eksport asortymentu wołowego i cielęcego osiągnął poziom 183 tys. ton, o 13% wyższy niż przed rokiem. Najwięcej wołowiny i cielęciny wysłano do: Hongkongu (11% eksportu tego mięsa z UE, o 32% więcej niż przed rokiem), Libanu (9% eksportu, o 62% więcej), Ghany (7% eksportu, o 14% więcej), Wybrzeża Kości Słoniowej (6% eksportu, o 38% więcej) oraz Bośni i Hercegowiny (6% eksportu, o 7% więcej).
Do UE w okresie styczeń – kwiecień 2015 r. przywieziono 99 tys. ton produktów wołowych i cielęcych, o 6% mniej niż w tym samym okresie 2014 r. Wołowinę sprowadzono głównie z Brazylii (44% unijnego przywozu) i Urugwaju (15% przywozu), choć przywóz z tych krajów był mniejszy niż przed rokiem, odpowiednio o 8% i 4%. Po spadku w poprzednich latach, w okresie pierwszych czterech miesięcy 2015 r. wzrósł import produktów wołowych z Argentyny (o 1%), a jej udział w imporcie tego mięsa do UE zwiększył się do 13%.
Z Polski w okresie styczeń – maj 2015 r. wyeksportowano (w ekwiwalencie mięsa) 170 tys. ton żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych, o 14% więcej niż w tym samym okresie 2014 r. Wzrósł wywóz mięsa, a zmniejszył się wywóz żywca (z 74 tys. szt. do 42 tys. szt.) i przetworów.
Import asortymentu wołowego i cielęcego do Polski również się zwiększył i wyniósł 17 tys. ton wobec 14 tys. ton rok wcześniej. Wzrósł przywóz zarówno żywca (z 45 tys. szt. do 55 tys. szt.), jak i mięsa oraz przetworów. Dodatnie saldo polskiego handlu zagranicznego wołowiną i cielęciną w ujęciu wagowym wyniosło 153 tys. ton, a w ujęciu wartościowym – 457 mln EUR i było odpowiednio o 13% i 17% większe niż przed rokiem.
Źródło: Biuro Analiz i Programowania ARR