W pierwszej połowie 2015 r. z UE wywieziono 1 404 tys. ton asortymentu wieprzowego , o 4% więcej niż w tym samym okresie 2014 r. Dynamicznie rośnie eksport unijnej wieprzowiny do Chin i Korei Południowej (w pierwszym półroczu 2015 r. był odpowiednio o 38% i 32% większy niż rok wcześniej). Zmniejszył się natomiast eksport do Japonii, do Hongkongu i na Filipiny. W pierwszej połowie 2015 r. Chiny były odbiorcą prawie 1/3 unijnego eksportu wieprzowiny. Udział Japonii wyniósł 10%, Korei Południowej – 9%, Hongkongu – 8%, zaś Filipin – 6%.
Do UE sprowadzono 18 tys. ton produktów wieprzowych, o 2% mniej niż rok wcześniej. Wieprzowinę w 57% zaimportowano ze Szwajcarii.
Polski eksport żywca, mięsa, tłuszczów i przetworów wieprzowych (w ekwiwalencie mięsa)2 w pierwszym półroczu 2015 r. osiągnął poziom 309 tys. ton, o 4% wyższy niż rok wcześniej.
Przywóz produktów wieprzowych do Polski w pierwszej połowie 2015 r. wyniósł 403 tys. ton i był o 1% mniejszy niż przed rokiem. Deficyt polskiego handlu zagranicznego asortymentem wieprzowym w pierwszej połowie 2015 r. w ujęciu wagowym wyniósł 94 tys. ton, o 13% mniej niż w analogicznym okresie 2014 r., a w ujęciu wartościowym – 142 mln EUR, o 39% mniej.
Źródło: Biuro Analiz i Programowania ARR