Eksportowe świadectwa zdrowia zostały uzgodnione przez Arabię Saudyjską oraz Hiszpanię. Dzięki temu rynek saudyjski został otwarty na dostawy mięsa wołowego oraz jagnięciny z Hiszpanii. Trzeba podkreślić, że w listopadzie 2015 r. przedstawiciele saudyjskich władz sanitarnych wizytowali zakłady
w Hiszpanii, a wynik tych kontroli był pozytywny. Do uruchomienia handlu pozostawało tylko uzgodnienie wzoru świadectw zdrowia oraz wymagań sanitarnych. Wszystkie te sprawy zostały pomyślnie załatwione, a Arabia Saudyjska zgodziła się na uruchomienie dostaw mięsa wołowego, owczego oraz koziego z 14 hiszpańskich zakładów. Warto przy tym wspomnieć, że Hiszpania staje się obecnie najszybciej rozwijającym się eksporterem mięsa wśród krajów Unii Europejskiej. W 2015 r. Hiszpanie wyeksportowali łącznie ponad 2 mln ton mięsa wołowego, wieprzowiny, drobiu, mięsa owczego oraz podrobów, co oznacza wzrost o prawie 0,5 mln ton w ciągu dwóch lat. Większość tego eksportu stanowiło mięso wieprzowe wysyłane na rynek Wspólnoty. Tym niemniej eksport mięsa czerwonego z Hiszpanii do krajów pozaunijnych odnotowuje stały progres. Obecnie Hiszpania może eksportować wołowinę do 74 krajów spoza Wspólnoty, a mięso owcze oraz kozie do 45 krajów.
W 2015 r. wywóz do krajów trzecich wspomnianych gatunków mięsa ukształtował się na poziomie 26,7 tys. ton, tj. był o 9% większy niż rok wcześniej. W eksporcie tym wołowina stanowiła 80% udział, trafiając w większości do Algierii, Wybrzeża Kości Słoniowej, Hongkongu oraz Maroka. Arabia Saudyjska sprowadza co roku około 100 tys. ton mięsa wołowego, z czego większość pochodzi z Indii, Australii oraz Nowej Zelandii. Saudyjczycy importują także około 50 tys. ton mięsa owczego i koziego, z czego 90% pochodzi z Australii oraz Nowej Zelandii.
Źródło: FAMMU/FAPA