Holenderskie ministerstwo rolnictwa zaproponowało wprowadzenie zakazu przycinania dziobów u kur niosek począwszy od września 2018 r., czyli ok. trzy lata wcześniej niż planowano. Stopniowo – od 2015 r. do 2021 r. będą wycofywane również inne praktyki stosowane u drobiu, m.in. usuwanie ostróg czy przycinanie grzebieni u kogutów. Producenci będą mieli czas na dostosowanie i opracowanie innych metod zapobiegania wydziobywaniu piór i kanibalizmu u drobiu. Holenderskie władze będą apelowały o wprowadzenie podobnych zakazów na szczeblu unijnym.
Sektor trzody chlewnej w Holandii podjął natomiast działania w kierunku stopniowego wprowadzenia zakazu obcinania ogonów u świń i opracowania rozwiązań zapobiegających zaburzeniom behawioralnym u tych zwierząt, do jakich należy m.in. obgryzanie ogonów. Deklaracja w tej sprawie została złożona do ministerstwa rolnictwa. Inicjatywę wspierają producenci, instytucje naukowe i organizacje obrońców praw zwierząt. Od stycznia 2015 r. Holandia ma również zamiar wprowadzić zakaz kastracji knurów. Działanie to jest następstwem unijnej inicjatywy dotyczącej dobrowolnego zakazu kastracji knurów do 2018 r.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. World Poultry, Pig Progress