W Nowosielcach k. Przeworska, 21 lipca br. odbyły się III Euroregionalne Dni Jakubowe. Brał w nich udział Oddział Terenowy KOWR w Rzeszowie. W trakcie wydarzenia swój finał miała XIX edycja Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
Gospodarzem spotkania był Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego przykooperacji z Polską Izbą Produktu Lokalnego i Tradycyjnego. Kilkudziesięciu producentów i Kół Gospodyń Wiejskich z terenu województwa przygotowało ponad 90 produktów oraz potraw konkursowych. Najlepsze z nich zostały wytypowane do nagrody PERŁA 2019.
W wydarzeniu uczestniczyło blisko 60 rekonstruktorów, którzy zaprojektowali Obóz Tatarski, a następnie przedstawili rekonstrukcję historyczną „Victoria Nowosielecka” – obrona Nowosielec przez wójta Michała Pyrza przed Tatarami. Organizatorzy Dni Jakubowych chcieli zwrócić szczególną uwagę na postać świętego Jakuba i temu służyła Pielgrzymka Podkarpacką Drogą św. Jakuba Via Regia.
Dla uczestników wydarzenia przewidziana była także część artystyczna – występ Chóru Hiszpańskiego San Andreas De Villava z Nawarry oraz występ gwiazdy wieczoru Arki Nowego.
OT KOWR Rzeszów zainstalował stoisko, na którym promował markę „Polska Smakuje”, pracownicy odpowiadali również na szereg pytań związanych z działalnością KOWR i częstowali tegorocznymi jabłkami oraz śliwkami, by zachęcić konsumentów do wyboru zdrowych i lokalnych produktów.
Źródło: KOWR
Partner portalu