W Polsce poziom spożycia wołowiny jest mniejszy niż w Unii Europejskiej. Zgodnie z badaniem przeprowdzonym przez IERiGŻ–PIB w 2018 r. średnio mieszkaniec Polski mógł spożyć 3,3 kg mięsa wołowego względem 3,2 kg w 2017 r. Jednocześnie konsumpcja wołowiny w UE-28 w 2018 r. mogła wynieść 10–11 kg na osobę, natomiast w krajach tzw. starej Unii (UE–15) przedstawiała się ona na poziomie 12–13 kg, a w nowych krajach członkowskich (UE–13)-3-4 kg na osobę. Stopniowa poprawa dochodów Polaków oraz zwiększające się pogłowie mięsnych ras bydła, których mięso odznacza się lepszymi właściwościami kulinarnymi mogą korzystnie wpłynąć na wskaźnik krajowej konsumpcji mięsa wołowego. W roku 2019 szacowana wartość może wynieść 3,4 kg na mieszkańca.