Import mięsa do Unii niższy niż przed rokiem - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Import mięsa do Unii niższy niż przed rokiem

Według danych Komisji Europejskiej, w styczniu 2015 r. kraje Wspólnoty sprowadziły w ekwiwalencie mięsa łącznie 23,4 tys. ton mięsa, produktów z wołowiny oraz żywca wołowego, tj. o 13,6% mniej niż przed rokiem. Najwięcej tego gatunku mięsa zaimportowano tradycyjnie z Brazylii, Urugwaju oraz z Argentyny. Udział tych trzech krajów w imporcie ogółem do Unii ukształtował się na poziomie 69,5%. W omawianym okresie zaimportowano także 3,2 tys. ton wołowiny z Australii, 2,1 tys. ton ze Stanów Zjednoczonych oraz 549 ton z Nowej Zelandii. Import tego gatunku mięsa z Namibii oraz Botswany wyniósł odpowiednio 351 ton oraz 352 tony, natomiast przywóz ze Szwajcarii ukształtował się na poziomie 440 ton.

W styczniu br. kraje Wspólnoty wyeksportowały łącznie 40 tys. ton mięsa oraz produktów z mięsa wołowego, a także żywca wołowego (w ekwiwalencie mięsa), tj. o 19% więcej niż w analogicznym okresie 2013 r. Wysyłki do Hongkongu, Libanu, Bośni i Hercegowiny oraz Wybrzeża Kości Słoniowej wzrosły odpowiednio o 61,8%, o 129,4%, o 7,8% oraz o 40,4%. Więcej tych towarów trafiło z Unii także do Algierii, Izraela, Byłej Jugosłowiańskiej Republiki Macedonii, Kosowa i Chin. Obniżył się za to unijny eksport do Ghany, Szwajcarii oraz Angoli.

W styczniu 2015 r. Unia pozostawała eksporterem netto w łącznym handlu mięsem wołowym, produktami z wołowiny oraz żywymi zwierzętami. Biorąc jednak pod uwagę ujemny bilans (-8,6 tys. ton) w handlu mięsem wołowym (świeże, chłodzone, mrożone oraz konserwowane) należy stwierdzić, iż Unia była w tym czasie importerem netto tego gatunku mięsa.

Źródło: FAMMU/FAPA

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.