WedÅ‚ug danych Komisji Europejskiej, w styczniu 2015 r. kraje Wspólnoty sprowadziÅ‚y w ekwiwalencie miÄ™sa łącznie 23,4 tys. ton miÄ™sa, produktów z woÅ‚owiny oraz żywca woÅ‚owego, tj. o 13,6% mniej niż przed rokiem. NajwiÄ™cej tego gatunku miÄ™sa zaimportowano tradycyjnie z Brazylii, Urugwaju oraz z Argentyny. UdziaÅ‚ tych trzech krajów w imporcie ogóÅ‚em do Unii uksztaÅ‚towaÅ‚ siÄ™ na poziomie 69,5%. W omawianym okresie zaimportowano także 3,2 tys. ton woÅ‚owiny z Australii, 2,1 tys. ton ze Stanów Zjednoczonych oraz 549 ton z Nowej Zelandii. Import tego gatunku miÄ™sa z Namibii oraz Botswany wyniósÅ‚ odpowiednio 351 ton oraz 352 tony, natomiast przywóz ze Szwajcarii uksztaÅ‚towaÅ‚ siÄ™ na poziomie 440 ton.
W styczniu br. kraje Wspólnoty wyeksportowaÅ‚y łącznie 40 tys. ton miÄ™sa oraz produktów z miÄ™sa woÅ‚owego, a także żywca woÅ‚owego (w ekwiwalencie miÄ™sa), tj. o 19% wiÄ™cej niż w analogicznym okresie 2013 r. WysyÅ‚ki do Hongkongu, Libanu, BoÅ›ni i Hercegowiny oraz Wybrzeża KoÅ›ci SÅ‚oniowej wzrosÅ‚y odpowiednio o 61,8%, o 129,4%, o 7,8% oraz o 40,4%. WiÄ™cej tych towarów trafiÅ‚o z Unii także do Algierii, Izraela, ByÅ‚ej JugosÅ‚owiaÅ„skiej Republiki Macedonii, Kosowa i Chin. ObniżyÅ‚ siÄ™ za to unijny eksport do Ghany, Szwajcarii oraz Angoli.
W styczniu 2015 r. Unia pozostawała eksporterem netto w łącznym handlu mięsem wołowym, produktami z wołowiny oraz żywymi zwierzętami. Biorąc jednak pod uwagę ujemny bilans (-8,6 tys. ton) w handlu mięsem wołowym (świeże, chłodzone, mrożone oraz konserwowane) należy stwierdzić, iż Unia była w tym czasie importerem netto tego gatunku mięsa.
ŹródÅ‚o: FAMMU/FAPA