W pierwszych pięciu miesiącach 2014 r. import mięsa wołowego do Chin zwiększył się o 31%, informuje FAMMU/FAPPA. Dostawy z Australii skoczyły o 38%, i tym samym udział Australijczyków w imporcie tego gatunku mięsa do Państwa Środka wyniósł 51%. W omawianym okresie wzrosły także dostawy wołowiny z Urugwaju do Chin, o 32%. Udział tego kraju w imporcie mięsa wołowego do Chin ukształtował się na poziomie 25%. Trzecie miejsce wśród największych sprzedawców wołowiny do Państwa Środka przypadło Nowej Zelandii (15% udział w imporcie). Trzeba przy okazji zaznaczyć, że wzrostowi wywozu wołowiny do tego kraju ze wspomnianych kierunków, towarzyszył również wzrost cen importowych. Średnia cena australijskiej wołowiny dostarczanej do Chin wzrosła o 12% do 5,11 AUD/kg CIF (około 14,70 zł/kg), natomiast urugwajskiej zwiększyła się o 5% do 3,90 AUD/kg CIF (około 11,20 zł/kg).