Interwencyjny zakup wołowiny - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Interwencyjny zakup wołowiny

Interwencyjny zakup wołowiny uruchamiany jest przez Komisję Europejską w sytuacji gdy, przez okres kolejnych dwóch tygodni średnia cena rynkowa (ustalona na podstawie cen tusz klas U, R i O po przeliczeniu na cenę tuszy w klasie R3) w danym państwie członkowskim lub w określonym regionie danego państwa spadnie poniżej 1560 €/t. Komisja Europejska decyduje o zamknięciu interwencyjnego zakupu wołowiny, jeżeli przez okres jednego tygodnia warunek ten nie zostanie spełniony. 

Interwencyjnym zakupem w Polsce objęte jest świeże lub schłodzone mięso wołowe uzyskane z buhajków w wieku do 2 lat (kategoria A). Przedmiotem zakupu mogą być tusze i półtusze w klasach R2, R3, O2 i O3, które m.in.:

·         pochodzą ze zwierząt utrzymywanych na terytorium UE,

·         uzyskane zostały z tusz, których waga nie przekracza 340 kg,

·    uzyskały znak zdrowia, określony w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 854/2004 parlamentu Europejskiego i Rady,

·         sklasyfikowane zostały zgodnie ze skalą wspólnotową określoną w rozporządzeniu (WE) nr 1183/2006.

Do interwencyjnego zakupu mogą przystąpić przedsiębiorcy prowadzący obrót mięsem lub żywcem bydlęcym, którzy dokonują uboju we własnym zakresie.
Ceny zakupu ustalane są przez KE w drodze zaproszenia do przetargu na podstawie złożonych ofert. 
Po uruchomieniu interwencyjnego zakupu wołowiny, oferty mogą być składane do godziny 12.00 w każdy drugi i czwarty wtorek każdego miesiąca. W ofercie przedsiębiorca określa:

·         oferowaną ilość produktu, nie mniejszą niż 10 ton,

·         cenę za 100 kg produktu w klasie R3.

Do oferty powinno być załączone zobowiązanie przedsiębiorcy do spełnienia wszystkich postanowień wynikających z zaproszenia do przetargu. Ponadto, wraz z ofertą przedsiębiorca zobowiązany jest do złożenia zabezpieczenia w wysokości 30€/100 kg oferowanej do zakupu wołowiny. 

Na podstawie złożonych ofert, ARR przygotowuje zestawienie, które przesyłane jest do KE. Na podstawie otrzymanych z poszczególnych państw członkowskich zestawień ofert, KE ustala maksymalną cenę zakupu wołowiny dla klasy R3. Komisja Europejska może także zadecydować o zastosowaniu współczynnika redukcji w stosunku do oferowanych ilości wołowiny, gdy te przekraczają ilość przewidzianą do zakupu.

Interwencyjny zakup wołowiny prowadzony jest poprzez autoryzowane przez ARR i wybrane w drodze przetargu centra interwencyjne tj. zakłady odkostniające i/lub chłodnie.

Po ustaleniu przez KE maksymalnej ceny zakupu, ARR zawiera umowy z przedsiębiorcami, których oferowana cena zakupu jest równa lub niższa niż ustalona przez KE.

Przedsiębiorca, z którym została zawarta umowa zobowiązany jest do poinformowania ARR o terminie i miejscu uboju zwierząt oraz dostarczenia do wskazanego przez ARR centrum interwencyjnego umownej ilości wołowiny w ciągu 17 dni od daty zawarcia umowy. Dostawy następują zgodnie z ustalonym z ARR harmonogramem dostaw.

Dostawa wołowiny objętej umową może nastąpić w kilku partiach, pod warunkiem, że jedna partia wynosi od 10-20 ton. 
Przyjęcie półtusz (ćwierćtusz kompensowanych) na zapasy następuje :

·         w chłodni, w przypadku mięsa z kością przeznaczonego do składowania bez dalszego przetwarzania,

·         w zakładzie odkostniającym, w przypadku mięsa z kością przeznaczonego do odkostniania.

Przyjęcie ćwierćtusz na zapasy interwencyjne odbywa się w obecności przedstawiciela służb kontroli technicznych ARR, który dokonuje kontroli wyglądu, klasyfikacji, wagi, temperatury i etykietowania każdej dostarczonej półtuszy/ćwierćtuszy.

Należność za dostarczoną wołowinę wypłacana jest przedsiębiorcy w okresie między 45 a 65 dniem po przyjęciu towaru na zapasy interwencyjne. Należność jest wypłacona za ilość faktycznie dostarczoną i przyjętą, jednak nie przekraczającą ilości określonej w umowie. Jeżeli dostarczona do centrum interwencyjnego wołowina jest innej klasy niż R3, oferowana cena zakupu zostaje skorygowana w oparciu o współczynniki ustalone przez KE dla każdej klasy jakościowej. 

Zabezpieczenie złożone przez przedsiębiorcę wraz z ofertą zostaje zwrócone w całości, jeżeli umowa została zrealizowana w co najmniej 95%. W przypadku realizacji poniżej 85% - zabezpieczenie zostaje przejęte przez ARR. 

Ćwierćtusze dostarczone do zakładu odkostniającego podlegają procesowi odkostniania, który przebiega w obecności przedstawiciela służb technicznych ARR. Uzyskane elementy techniczne tusz powinny spełniać określone przez ARR wymogi jakościowe. W przypadku stwierdzenia nieprawidłowości dotyczących jakości elementów technicznych tusz, zakład odkostniający zobowiązany jest do pokrycia kosztów zakupu ćwierćtusz wołowych. Po odkostnieniu produkty muszą zostać opakowane i poddane procesowi szybkiego zamrożenia, a następnie przewiezione do chłodni, w której będą przechowywane. Dostawy odkostnionych elementów tusz wołowych odbywają się na podstawie, zatwierdzonego przez ARR harmonogramu dostaw wołowiny do chłodni.

Po przyjęciu wołowiny do chłodni, podlega ona okresowej i inwentaryzacyjnej kontroli stanu zapasów interwencyjnych. W przypadku stwierdzenia, że podczas przechowywania nastąpiły ponadnormatywne ubytki, straty lub szkody, chłodnia zobowiązana jest do zwrócenia ARR kosztu zakupów i przechowywania, zgodnie z cennikiem zawartym w umowie.

Chłodnia, z którą ARR zawarła umowę na świadczenie usług przechowalniczych zobowiązana jest przede wszystkim do: 
1) przechowywania produktów w warunkach umożliwiających zachowanie cech jakościowych przechowywanego mięsa,
2) przechowywania produktów w sposób umożliwiający łatwy dostęp oraz identyfikację produktów w chłodni wg numeru zaproszenia do przetargu oraz miesiąca rozpoczęcia przechowywania (dodatkowo, w przypadku mięsa bez kości produkty powinny być identyfikowanle wg nazwy elementu technicznego tuszy, w przypadku ćwierćtusz – przednie i tylnie ćwierćtusze powinny być przechowywane oddzielnie),
3) prowadzenia komputerowego rejestru stanu zapasów interwencyjnych,
4) posiadania aktualnego wykazu komór chłodniczych, w których przechowywana jest wołowina pochodząca ze skupu interwencyjnego.

 

Źródło: Agencja Rynku Rolnego

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.