Jak podaje Biuro Analiz i Strategii KOWR w okresie 26.10 – 1.11.2020 r zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolni- czej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały żywiec wieprzowy przeciętnie po 4,41 zł/kg wobec 4,42 zł/kg w poprzednim tygodniu. Cena tego żywca była o 2% niższa niż przed miesiącem oraz o 24% niższa niż przed rokiem.
W UE w ostatnim tygodniu października za świnie rzeźne klasy E unijni dostawcy uzyskiwali średnio 139,33 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej wobec 139,63 EUR/100 kg w poprzednim notowaniu. Cena ta była o 1% niższa niż przed miesiącem oraz o 24% niższa niż w analogicznym tygodniu 2019 r. Cena żywca tej klasy w Polsce wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 125,96 EUR/100 kg,o 10% niższym niż średnio w UE i o 4% niższym niż w Niemczech.
Ceny prosiąt na targowiskach
Na krajowych targowiskach utrzymuje się spadek cen prosiąt. W dniach 26.10 – 1.11.2020 r. prosięta oferowano po 176,33 zł/szt., o 2% taniej niż tydzień wcześniej oraz o 28% taniej niż przed miesiącem. Cena prosiąt była również o 27% niż- sza niż przed rokiem.
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
W ostatnim tygodniu października br. zakłady mięsne sprzedawały półtusze wieprzowe średnio po 6,51 zł/kg, o 1 gr/kg taniej niż tydzień wcześniej, ale o 2 gr/kg drożej niż przed miesiącem. Cena półtusz była o 23% niższa niż przedrokiem.