Jak kształtowały się ceny wieprzowiny w 44. tygodniu 2020 r. - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Jak kształtowały się ceny wieprzowiny w 44. tygodniu 2020 r.

Jak podaje Biuro Analiz i Strategii KOWR w okresie 26.10 – 1.11.2020 r zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolni- czej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały żywiec wieprzowy przeciętnie po 4,41 zł/kg wobec 4,42 zł/kg w poprzednim tygodniu. Cena tego żywca była o 2% niższa niż przed miesiącem oraz o 24% niższa niż przed rokiem.

W UE w ostatnim tygodniu października za świnie rzeźne klasy E unijni dostawcy uzyskiwali średnio 139,33 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej wobec 139,63 EUR/100 kg w poprzednim notowaniu. Cena ta była o 1% niższa niż przed miesiącem oraz o 24% niższa niż w analogicznym tygodniu 2019 r. Cena żywca tej klasy w Polsce wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 125,96 EUR/100 kg,o 10% niższym niż średnio w UE i o 4% niższym niż w Niemczech.

Ceny prosiąt na targowiskach

Na krajowych targowiskach utrzymuje się spadek cen prosiąt. W dniach 26.10 – 1.11.2020 r. prosięta oferowano po 176,33 zł/szt., o 2% taniej niż tydzień wcześniej oraz o 28% taniej niż przed miesiącem. Cena prosiąt była również o 27% niż- sza niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

W ostatnim tygodniu października br. zakłady mięsne sprzedawały półtusze wieprzowe średnio po 6,51 zł/kg, o 1 gr/kg taniej niż tydzień wcześniej, ale o 2 gr/kg drożej niż przed miesiącem. Cena półtusz była o 23% niższa niż przedrokiem.


Autor: Źródło: KOWR

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.