Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi prowadzi kampanię informacyjną „Nie marnuj żywności – szkoda planety!”. Jej celem jest upowszechnianie wśród konsumentów i producentów wiedzy na temat przeciwdziałania marnowaniu żywności. Kampania realizowana na bazie wyników programu PROM współrealizowanego przez KOWR.
Program określił skalę marnowania żywności w Polsce w całym łańcuchu produkcji.
Otrzymane wyniki wskazują, że produkcja podstawowa (rolnicza) odpowiada za ok. 15 proc. marnowanej żywności w całym łańcuchu. W takim samym stopniu odpowiada przetwórstwo, ale jednak najwięcej strat pochodzi z gospodarstw domowych.
W trakcie konferencji prasowej Szef resortu rolnictwa Wicepremier Henryk Kowalczyk zwrócił uwagę na cztery podstawowe elementy ograniczające marnowanie żywności przez konsumentów.
Zasada 4P – planuj, przechowuj, przetwarzaj, podziel się
Pierwszym z nich jest właściwe planowanie i kupowanie takiej ilości jedzenia, jaką jesteśmy w stanie spożyć. Kolejne dwa dotyczą właściwego przechowywania i przetwarzania żywności. Ostatni natomiast to dzielenie się żywnością z potrzebującymi, np. za pośrednictwem jadłodzielni.
Autor: Źródło : KOWR