Gdyby istniała ankieta dotycząca najsmaczniejszych dodatków do kanapek, niewątpliwie wędliny zajęłyby w niej dominującą pozycję. Nie ma drugiego tak popularnego produktu spożywczego. Włosi znani są z salami i szynki parmeńskiej, Hiszpani z chorizo i pata negra a Polacy słyną z najlepszej kiełbasy wiejskiej. Nikogo więc nie dziwi fakt, że kiełbasa swojska jest wytwarzana w wielu regionach Polski oraz dostępna w małych sklepach spożywczych a także w markowych delikatesach. Można by rzec, że to narodowy polski przysmak.
Mimo, że produkowana jest przez wiele masarni i wiele jest odmian tego gatunku, to jednak subtelne różnice smaku wynikają z receptury i zastosowanych składników. Oryginalna kiełbasa swojska jest ciemno wędzona z nutą czosnku. Zawiera duże kawałki mięsa wieprzowego uzupełnione farszem mięsnym z naturalnymi przyprawami.
Kiełbasa swojska tradycyjna to jeden z najszlachetniejszych i cieszących się stałym zainteresowaniem produktów. Ma długą tradycję produkcji- jest sporządzana w naszym zakładzie od początku istnienia a jej recepturę otrzymałem jeszcze od mojego ojca. Wyrabiamy ją domowym, tradycyjnym sposobem z polskiego mięsa pochodzącego ze świń hodowanych we własnym gospodarstwie. Są one karmione naturalnymi paszami co wpływa również na smak proponowanych przez nas wyrobów. Jej produkcja odbywa się przy zastosowaniu soli, przypraw naturalnych takich jak pieprz, czosnek. W ostatnim etapie jest wędzona na ciemnobrązowy kolor przez co zyskuje kruchość oraz charakterystyczny swojski aromat. Spożywa się ją najczęściej na zimno jako dodatek do kanapek a także niektórych potraw. Od 29 maja 2017 roku wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa, jako produkt tradycyjny.
Dedykujemy ją szczególnie właścicielom sklepów i delikatesów, którzy chcą zaproponować swoim klientom prawdziwe, wędliniarskie specjały.
Jest polecana do sprzedaży detalicznej oraz hurtowej- małopolskie, śląskie i świętokrzyskie.
Wędliny góralskie - PPHU „MARKAM”