Kolejne produkty drobiowe wpisane do rejestru ChOG - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Kolejne produkty drobiowe wpisane do rejestru ChOG

W czerwcu br. w Dzienniku Urzędowym UE opublikowano rozporządzenia wykonawcze Komisji (UE)
nr 2016/925, 2016/926, 2016/929 i 2016/932 z dn. 1 czerwca 2016 r., wpisujące do unijnego rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) cztery produkty drobiowe:

- „Poulet de l'Ardèche”/„Chapon de l'Ardèche”;

- „Pintade de l'Ardèche”;

- „Gall del Penedès”;

- „Zagorski puran”.

„Poulet de l'Ardèche”/„Chapon de l'Ardèche” to kurczaki i kapłony chowane na wolnym wybiegu
w południowo-wschodniej części Francji. Ptaki te pochodzą z odpornych, wolno rosnących odmian. Wiek ubojowy „Poulet de l'Ardèche” wynosi minimum 81 dni, a „Chapon de l'Ardèche” – minimum 150 dni. Obszar produkcji jest skoncentrowany wokół pasma górskiego Ardèche w Masywie Centralnym. W celu zachowania tradycyjnego charakteru hodowli drobiu, chów kurcząt i kapłonów jest ekstensywny, z dostępem do wolnych wybiegów. Z tego samego regionu Francji wywodzi się również kolejny produkt – „Pintade de l'Ardèche” – perliczka chowana na wolnym wybiegu, pochodząca również z wolno rosnących odmian. Minimalny wiek ubojowy wynosi 94 dni. Tradycyjny charakter produkcji i cechy mięsa perliczki są podobne jak w przypadku kurcząt i kapłonów.

Następny zarejestrowany produkt – „Gall del Penedès” to kurczęta z Hiszpanii, ulepszonej odmiany „Penedesenca negra” rasy „Penedesenca tradicional”. Mięso tego ptaka charakteryzuje się wysoką jakością organoleptyczną, jest jędrne i soczyste. Minimalny wiek w chwili uboju to 98 dni. Obszar geograficzny hodowli kurcząt pokrywa się z historycznym regionem Penedès, znanym z produkcji wina.

Ostatni produkt wpisany do rejestru ChOG to „Zagorski puran” – indyk z regionu Zagorje
w Chorwacji. Indyk z Zagorje hodowany jest na wolnych wybiegach, a ubijany jest w wieku 6-8 miesięcy w okresie od 1 października do 30 kwietnia. Wysoka jakość mięsa indyka wynika
z tradycyjnej metody chowu wolnowybiegowego. Mięso jest bardzo soczyste ze względu na wyższą zawartość tłuszczu w mięśniach i jędrną konsystencję.

 

Źródło: FAMMU/FAPA

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.