W dniu 4 lutego br. Komisja Europejska podjęła decyzję o dopuszczeniu do stosowania kwasu mlekowego w rzeźniach, służącego do odkażania mięsa wołowego. Nowe przepisy wejdą w życie od 25 lutego br. (będą dotyczyły tusz, półtusz oraz ćwiartek, nie zgodzono się na stosowanie kwasu przy odkażaniu elementów oraz mięsa drobnego), ucinając tym samym dyskusję w tej sprawie ze Stanami Zjednoczonymi, gdzie używanie kwasu mlekowego w rzeźniach jest normalną praktyką.
Komisja zaznaczyła jednak, że kwas mlekowy nie może być w żaden sposób traktowany jako substytut dobrych praktyk i odpowiednich procedur, natomiast ma stanowić integralną część systemu opartego na analizie zagrożeń i krytycznych punków kontroli (HACCP). Dopuszczenie stosowania kwasu mlekowego zwiększa szansę Amerykanów w wykorzystaniu kontyngentu na dostawy wysokiej jakości wołowiny do Unii.
Przypomnijmy, że w 2009 r. UE otworzyła 20 tys. kontyngent w ramach rozwiązania sporu z USA dotyczącego handlu wołowiną produkowaną z użyciem hormonów wzrostu. Korzystanie z tego kontyngentu umożliwiono, oprócz Amerykanom, także kilku innym krajom. W sierpniu 2011 r. wielkość tego kontyngentu zwiększono do 48,2 tys. ton. Amerykanie mieli jednak nadal problem z dostępem do kontyngentu, gdyż Unia zakazywała stosowania kwasu mlekowego do odkażania wołowiny, co w Stanach Zjednoczonych jest powszechną praktyką.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Komisja Europejska