Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie padłych dzików - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie padłych dzików

W związku z publikacją w dniu 13 maja 2014r. na stronach Rossielchoznadzor w sprawie padłych dzików znalezionych w rzece Obra, Główny Lekarz Weterynarii informuje, iż zwłoki 10 dzików wyłowiono z rzeki Obra w dniu 28 kwietnia 2014r. na terenie powiatu nowotomyskiego w województwie wielkopolskim.

Sprawa została zgłoszona do Powiatowego Lekarza Weterynarii w Nowym Tomyślu, który po udaniu się na miejsce zdarzenia przeprowadził postępowanie wyjaśniające, w którym ustalono, iż prawdopodobną przyczyną śmierci dzików było utonięcie w okresie wczesnowiosennym. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Nowym Tomyślu pobrał od wszystkich wyłowionych padłych dzików próbki do badań w kierunku afrykańskiego pomoru świń. W dniu 29 kwietnia br. próbki zostały wysłane do badań laboratoryjnych do krajowego laboratorium referencyjnego ds. afrykańskiego pomoru świń w Państwowym Instytucie Weterynaryjnym – Państwowym Instytucie

Badawczym w Puławach. W dniu 2 maja 2014r. otrzymano ujemny wynik badań laboratoryjnych w/w próbek w kierunku afrykańskiego pomoru świń (w załączeniu wynik badań). Jednocześnie informuję, iż Polska prowadzi stały monitoring klasycznego pomoru świń u świń i dzików. W roku 2013 przebadano w kierunku klasycznego pomoru świń 10 155 próbek od świń oraz 13 918 próbek od dzików. W pierwszym kwartale 2014r. przebadano 2 354 próbek od świń oraz 5 181 próbek u dzików. Nie otrzymano dodatnich wyników badań laboratoryjnych w kierunku klasycznego pomoru świń.

 

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.