Konferencja na temat źródeł białka w żywieniu zwierząt - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Konferencja na temat źródeł białka w żywieniu zwierząt

W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w ramach współpracy z Izbą Zbożowo-Paszową oraz Stowarzyszeniem Soja Naddunajska, zorganizowana została w dniu 9 czerwca konferencja: „Wykorzystanie krajowych źródeł białka w żywieniu zwierząt gospodarskich”. 

Konferencję otworzył podsekretarz stanu Rafał Romanowski. W wydarzeniu udział wzięli przedstawiciele Parlamentu Rzeczpospolitej Polskiej, świata nauki i hodowli roślin, hodowcy zwierząt, przedstawiciele przemysłu paszowego oraz handlowcy sektora rolno-spożywczego.

Tematem konferencji były:

- możliwości wykorzystania surowców białkowych pochodzenia rodzimego w paszach dla zwierząt gospodarskich,
- poszukiwania równoważnej jakościowo alternatywy dla powszechnie wykorzystywanej do produkcji pasz śruty sojowej,
- wyniki programów naukowo-wdrożeniowych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, poświęconych doskonaleniu i wykorzystaniu roślin bobowatych, ze szczególnym uwzględnieniem wykorzystania w paszach zarówno od strony żywieniowej, jak i ekonomicznej.

Przedstawiciel Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju omówił możliwości zastosowania śruty rzepakowej jako komponentu białkowego. Na podstawie wykładu przedstawiciela konsorcjum Polsoja, uczestnicy mieli okazję zapoznać się również z perspektywami uprawy soi na terenie Polski oraz możliwościami jej wykorzystania. Przedstawiciel Stowarzyszenia Soja Naddunajska przybliżył natomiast zebranym rozwiązania zastosowane w Austrii i Niemczech w zakresie zastosowania lokalnie produkowanego białka w mieszankach paszowych i znakowania produktów jako wolnych od GMO.

Wnioski, które zostały sformułowane podczas dyskusji, zostaną przekazane Ministrowi Rolnictwa
i Rozwoju Wsi i posłużą do planowania dalszych prac w obszarze wykorzystania krajowych źródeł białka w żywieniu zwierząt gospodarskich.

 

Źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.