W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w ramach współpracy z Izbą Zbożowo-Paszową oraz Stowarzyszeniem Soja Naddunajska, zorganizowana została w dniu 9 czerwca konferencja: „Wykorzystanie krajowych źródeł białka w żywieniu zwierząt gospodarskich”.
Konferencję otworzył podsekretarz stanu Rafał Romanowski. W wydarzeniu udział wzięli przedstawiciele Parlamentu Rzeczpospolitej Polskiej, świata nauki i hodowli roślin, hodowcy zwierząt, przedstawiciele przemysłu paszowego oraz handlowcy sektora rolno-spożywczego.
Tematem konferencji były:
- możliwości wykorzystania surowców białkowych pochodzenia rodzimego w paszach dla zwierząt gospodarskich,
- poszukiwania równoważnej jakościowo alternatywy dla powszechnie wykorzystywanej do produkcji pasz śruty sojowej,
- wyniki programów naukowo-wdrożeniowych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, poświęconych doskonaleniu i wykorzystaniu roślin bobowatych, ze szczególnym uwzględnieniem wykorzystania w paszach zarówno od strony żywieniowej, jak i ekonomicznej.
Przedstawiciel Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju omówił możliwości zastosowania śruty rzepakowej jako komponentu białkowego. Na podstawie wykładu przedstawiciela konsorcjum Polsoja, uczestnicy mieli okazję zapoznać się również z perspektywami uprawy soi na terenie Polski oraz możliwościami jej wykorzystania. Przedstawiciel Stowarzyszenia Soja Naddunajska przybliżył natomiast zebranym rozwiązania zastosowane w Austrii i Niemczech w zakresie zastosowania lokalnie produkowanego białka w mieszankach paszowych i znakowania produktów jako wolnych od GMO.
Wnioski, które zostały sformułowane podczas dyskusji, zostaną przekazane Ministrowi Rolnictwa
i Rozwoju Wsi i posłużą do planowania dalszych prac w obszarze wykorzystania krajowych źródeł białka w żywieniu zwierząt gospodarskich.
Źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi