W dniu 22.02.2017 odbyła się kolejna edycja konferencji dla hodowców bydła mięsnego zorganizowana przez Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Lubaniu z pomocą Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego, Grupy Producentów Rolnych „Wołowina Pomorska” oraz Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego. W trakcie spotkania poruszono zagadnienia bardzo istotne w hodowli bydła mięsnego.
Bardzo ważnym punktem programu było wystąpienie Jerzego Bałachowskiego – członka zarządu Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego. PZHiPBM chce promować spożycie wołowiny, prowadzi księgi hodowlane oraz ocenę użytkowości bydła ras mięsnych. Pan Jerzy Bałachowski jest hodowcą rasy Charolaise od kilkudziesięciu lat. Podczas wystąpienia podkreślał jak ważne jest zdobywanie fachowej wiedzy. Stwierdził, że ta konferencja odbywa się po to, żeby obecni
i przyszli hodowcy dowiedzieli się na co trzeba zwrócić szczególną uwagę podczas prowadzenia hodowli.
Ciekawym wykładem było również wystąpienie dr Marcina Gołębiewskiego z SGGW w Warszawie, który w bardzo interesujący i barwny sposób przedstawił jak dbać o zwierzęta żeby były zdrowe. Podkreślił, jak ważna jest czystość w pomieszczeniach dla zwierząt. Bardzo istotnym aspektem poruszonym przez tego prelegenta była konieczność wykonywania badań profilaktycznych w stadzie oraz u zakupionych zwierząt. Dr Gołębiewski namawiał do zwrócenia większej uwagi na aspekt ekonomiczny hodowli bydła. Większość rolników nie oblicza kosztów swojej produkcji, dodatkowo bardzo rzadko wliczają do poniesionych kosztów. Prelegent opisał również swoją pracę, podkreślając na co należy zwrócić uwagę przy wyborze rozpłodnika w stadzie, które posiada.
Wykładem kończącym tegoroczną konferencję było wystąpienie Piotra Michalskiego z Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego, który opisał System Certyfikacji QMP oraz warunki przystąpienia. System QMP jest dobrowolnym systemem certyfikacji mięsa wołowego gwarantowanej wysokiej jakości. System jest otwarty na producentów bydła mięsnego, wytwórców pasz, przewoźników żywca, przetwórców mięsa, którzy poddają się kontroli niezależnej jednostki certyfikującej.
Źródło: Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego