Konina z Brazylii skażona naproksenem - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Konina z Brazylii skażona naproksenem

W dniu 19 grudnia 2016 r. Komisja Europejska poinformowała o wykryciu w Belgii mięsa końskiego skażonego naproksenem. Mięso zostało sprowadzone z Brazylii.

Naproksen jest organicznym związkiem chemicznym o działaniu przeciwbólowym, przeciwzapalnym
i przeciwgorączkowym, zaliczanym do grupy niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Jego stosowanie przy produkcji żywności w krajach Wspólnoty jest zakazane.

Międzynarodowa organizacja ochrony zwierząt HSI (Humane Society International) wezwała Komisję Europejską do wprowadzenia obowiązkowych testów mięsa końskiego importowanego z Brazylii do Unii, pod kątem wykrywania obecności zakazanych substancji przez prawo wspólnotowe. Podobny system został wprowadzony w 2006 r. w stosunku do mięsa sprowadzanego z Meksyku. HSI podkreśla, że przez lata apelowało do Unii o zaprzestanie sprowadzania mięsa końskiego spoza Wspólnoty, ze względu na zagrożenie dla konsumentów. Skażone mięso końskie pochodzące z Brazylii jest tylko jednym z przykładów nadużyć, braku odpowiedniej kontroli oraz łamania przepisów dobrostanu zwierząt w krajach Ameryki Południowej i Północnej.

Warto jednak podkreślić, że stanowisko Brukseli w tej kwestii ulega zmianie. We wrześniu 2016 r. Komisja Europejska zapowiedziała wprowadzenie nowych przepisów dotyczących mięsa końskiego sprowadzanego z krajów spoza Unii. Importowane mięso będzie musiało pochodzić od zwierząt, które przed ubojem spędzą przynajmniej 6 miesięcy w kraju-eksporterze. Przepisy te wejdą w życie od 31 marca 2017 r. Są one skierowane przede wszystkim do eksporterów kanadyjskich, którzy sprowadzają konie ze Stanów Zjednoczonych z przeznaczeniem na sprzedaż mięsa do Unii Europejskiej.

 

Źródło: FAMMU/FAPA

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.