W dniu 19 grudnia 2016 r. Komisja Europejska poinformowała o wykryciu w Belgii mięsa końskiego skażonego naproksenem. Mięso zostało sprowadzone z Brazylii.
Naproksen jest organicznym związkiem chemicznym o działaniu przeciwbólowym, przeciwzapalnym
i przeciwgorączkowym, zaliczanym do grupy niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Jego stosowanie przy produkcji żywności w krajach Wspólnoty jest zakazane.
Międzynarodowa organizacja ochrony zwierząt HSI (Humane Society International) wezwała Komisję Europejską do wprowadzenia obowiązkowych testów mięsa końskiego importowanego z Brazylii do Unii, pod kątem wykrywania obecności zakazanych substancji przez prawo wspólnotowe. Podobny system został wprowadzony w 2006 r. w stosunku do mięsa sprowadzanego z Meksyku. HSI podkreśla, że przez lata apelowało do Unii o zaprzestanie sprowadzania mięsa końskiego spoza Wspólnoty, ze względu na zagrożenie dla konsumentów. Skażone mięso końskie pochodzące z Brazylii jest tylko jednym z przykładów nadużyć, braku odpowiedniej kontroli oraz łamania przepisów dobrostanu zwierząt w krajach Ameryki Południowej i Północnej.
Warto jednak podkreślić, że stanowisko Brukseli w tej kwestii ulega zmianie. We wrześniu 2016 r. Komisja Europejska zapowiedziała wprowadzenie nowych przepisów dotyczących mięsa końskiego sprowadzanego z krajów spoza Unii. Importowane mięso będzie musiało pochodzić od zwierząt, które przed ubojem spędzą przynajmniej 6 miesięcy w kraju-eksporterze. Przepisy te wejdą w życie od 31 marca 2017 r. Są one skierowane przede wszystkim do eksporterów kanadyjskich, którzy sprowadzają konie ze Stanów Zjednoczonych z przeznaczeniem na sprzedaż mięsa do Unii Europejskiej.
Źródło: FAMMU/FAPA