W 2015 r. w efekcie wzrostu produkcji w UE3, w tym w Polsce, unijne i krajowe ceny trzody chlewnej oraz drobiu są niższe niż rok wcześniej. W lipcu 2015 r. (zgodnie z informacją GUS) przeciętna krajowa cena żywca wieprzowego ukształtowała się na poziomie 4,41 zł/kg i była nieco (o 0,4%) niższa niż
w czerwcu 2015 r. oraz o 17% niższa niż w lipcu 2014 r.
Trzodę chlewną najtaniej skupowano od producentów z woj. pomorskiego (4,19 zł/kg) i śląskiego (4,20 zł/kg), a najdrożej od producentów z woj. dolnośląskiego i wielkopolskiego (po 4,53 zł/kg)
oraz zachodniopomorskiego (4,52 zł/kg).
Wzrost podaży bydła przyczynił się do spadku jego cen skupu w lipcu 2015 r. W miesiącu tym bydło ogółem (bez cieląt) skupowano średnio po 5,81 zł/kg, a młode bydło – po 6,06 zł/kg, odpowiednio
o 7% i 5% taniej niż miesiąc wcześniej oraz o 1% i 2% taniej niż przed rokiem.
Za bydło najmniej otrzymywali producenci z woj. mazowieckiego (5,26 zł/kg) i podkarpackiego (5,28 zł/kg), a najwięcej producenci z woj. lubelskiego (6,60 zł/kg) i świętokrzyskiego (6,14 zł/kg).
W lipcu 2015 r. przeciętna krajowa cena żywca drobiowego (według GUS) wyniosła 4,20 zł/kg i była
o 4% wyższa niż w czerwcu 2015 r., ale o 4% niższa niż w lipcu 2014 r. Zakłady drobiarskie objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za kurczęta brojlery płaciły średnio 3,66 zł/kg, o 2% więcej niż miesiąc wcześniej, ale o 6% mniej niż przed rokiem. Indyki skupowano przeciętnie po 5,78 zł/kg, o 1% taniej niż w poprzednim miesiącu i o 2% taniej niż przed rokiem.
W sierpniu 2015 r. (zgodnie z danymi tygodniowymi ZSRIR MRiRW) średnia cena zakupu trzody chlewnej uległa nieznacznemu (o 0,2%) obniżeniu w porównaniu z poprzednim miesiącem, a cena bydła nieco (o 0,2%) wzrosła. W przypadku kurcząt brojlerów kontynuowany był sezonowy wzrost cen skupu. W sierpniu 2015 r. żywiec ten był o 2% droższy niż w lipcu 2015 r. W tym czasie krajowa cena skupu indyków nie uległa zmianie.
Źródło: Biuro Analiz i Programowania ARR