W kwietniu 2013 roku, według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, odnotowano wzrost cen zakupu tuczników. Średnia jego cena w ubojniach trzody wyniosła 6,85 zł/kg w masie poubojowej ciepłej (mpc), czyli 5,34 zł/kg* w wadze za żywiec. Średnia cena wieprzowiny w UE wzrosła w porównaniu z kwietniem 2012 r. o 4,5%, natomiast w porównaniu z marcem br. spadła o 0,6%. W tym samym okresie cena w Polsce była o 0,6% wyższa od średniej w UE. Miesięczna cena referencyjna w Polsce wzrosła w porównaniu z kwietniem 2012 r. o 2,8%; a w porównaniu z marcem 2013 r. wzrosła o 1,1%.
W analizowanym miesiącu relacja cen zakupu żywca wieprzowego do targowiskowych cen żyta i jęczmienia wynosiły w kwietniu br. w przypadku żyta 7,2 (7,3 w marcu br.), zaś jęczmienia 5,7 (5,7 w marcu br.). W analizowanym miesiącu cena targowiskowa prosiąt była o 1,7% wyższa niż przed miesiącem, ale też o 4,1% niższa niż przed rokiem.
CENY ZAKUPU
Według danych MRiRW w kwietniu 2013 r. odnotowano na polskim rynku wzrost cen zakupu żywca wieprzowego. Średnia cena żywca wieprzowego w ubojniach trzody wyniosła 6,85 zł/kg w masie poubojowej ciepłej (mpc), czyli 5,34 zł/kg* w wadze za żywiec. W stosunku do marca 2013 r. cena wieprzowiny wzrosła o 0,6%, natomiast w stosunku do kwietnia 2012 r. wieprzowina podrożała o 2,0%.
Zaobserwowano zróżnicowanie cen za żywiec w zależności od rejonu Polski: od 6,76 zł/kg w mpc, (czyli 5,27 zł/kg wagi żywej) w Regionie Zachodnim do 6,91 zł/kg w mpc (czyli 5,39 zł/kg wagi żywej) - w Regionie Środkowo-Wschodnim. Ceny różnią się także w zależności od klas jakości handlowej surowca. Średnio w kraju za surowiec w klasie E płacono 6,96 zł/kg w mpc, (czyli 5,27 zł/kg w wadze żywej). Najniższe ceny dotyczą najtłustszych klas jakości handlowej O i P. Średnia cena tuczników w klasie O w kraju wyniosła w analizowanym okresie 5,71 zł/kg w mpc, (czyli 4,43 zł/kg w żywcu). Udział najtańszych klas O i P w strukturze zakupów kształtuje się na niskim poziomie 0,5%.
CENY W POLSCE NA TLE CEN W UNII EUROPEJSKIEJ
Ceny referencyjne w kwietniu 2013 r.
W kwietniu 2013 r. średnia rynkowa cena wieprzowiny w państwach UE (masa poubojowa schłodzona) wyniosła 170,86 €/100 kg, wobec 171,95 €/100 kg w poprzednim miesiącu. W kwietniu 2013 r. cena wieprzowiny była niższa o 0,6% w porównaniu z marcem 2013 r., natomiast w porównaniu z kwietniem 2012 r. mięso wieprzowe podrożało o 4,5%. W kwietniu 2013 r. cena wieprzowiny w Polsce wynosiła w przeliczeniu 171,89 €/100 kg i była o 0,6% wyższa od średniej dla UE. W porównaniu z marcem 2013 r. cena referencyjna w Polsce wzrosła o 1,1%, a w porównaniu z kwietniem 2012 r. wzrosła o 2,8%.
Najniższe ceny za wieprzowinę w kwietniu 2013 r. uzyskano w Danii - 154,39 €/100kg i Holandii - 156,01 €/100 kg, a najwyższe na Malcie - 237,00 €/100kg i Cyprze - 205,80 €/100kg.
Ceny w krajach będących najważniejszymi producentami wieprzowiny, poza wcześniej wymienioną Danią i Holandią, kształtowały się w analizowanym okresie następująco: Niemcy - 171,43 €/100 kg, Hiszpania - 192,65 €/100 kg i Francja - 159,30 €/100kg.
Zródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi