Indeks światowych cen żywności FAO w kwietniu br. wyniósł 171 pkt. W stosunku do marca br. jest to spadek o 1,2%, a w odniesieniu do kwietnia 2014 r. ceny żywności były o 19,2% niższe. Wysoka globalna podaż większości towarów wchodzących w skład indeksu stała się przyczyną sukcesywnego spadku, notowanego od kwietnia zeszłego roku.
Obecnie ceny żywności stoją na najniższym poziomie od czerwca 2010 r. Największy spadek cen zanotowały produkty mleczarskie (-67%), ale również zboża, cukier i oleje roślinne.
Ceny mięsa natomiast wzrosły o 1,7% i jest to pierwszy wzrost indeksu cen od sierpnia 2014. Przyczynę wzrostu upatruje się w zwyżce notowań mięsa owczego i wołowiny w Oceanii, gdzie możliwości eksportowe ograniczone są poprzez proces odbudowy stad. Również w stosunku do wieprzowiny odnotowano wzrost cen, natomiast ceny drobiu obniżyły się. Wyższe zapotrzebowanie importowe zgłaszane przez Chiny, USA, Wietnam i Japonię to główny czynnik oddziałujący na sektor mięsny.
Na podstawie: FAMMU/FAPA