W dn. 28 kwietnia br. w Dzienniku Urzędowym UE opublikowano rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 2016/657 wpisujące do rejestru gwarantowanych tradycyjnych specjalności (GTS) nazwę litewskiego produktu mięsnego „Lietuviškas skilandis”. Nazwa „Skilandis” została już zarejestrowana wcześniej – w 2010 r., bez jej zastrzegania, jako gwarantowana tradycyjna specjalność. W następstwie krajowej procedury sprzeciwu, nazwa ta została doprecyzowana terminem „Lietuviškas”, identyfikującym jej tradycyjny i specyficzny charakter.
„Lietuviškas skilandis” to wędzony produkt mięsny w naturalnej osłonce, przewiązany sznurkiem,
o nierównej i szorstkiej powierzchni, w kształcie spłaszczonej kropli lub niedużej cukinii. Produkt przygotowywany metodami domowymi jest wytwarzany wyłącznie z wieprzowiny, natomiast przedsiębiorstwa przetwórstwa mięsnego wykorzystują w procesie produkcyjnym zarówno wieprzowinę, jak i wołowinę. Charakterystycznymi cechami produktu są jego kwaskowy, pikantny, wyrazisty i słony smak oraz specyficzny, przydymiony aromat, a także czerwonawy kolor w przekroju. Wyrób ma zwartą, jędrną konsystencję. W chudym mięsie rozmieszczone są nierównomiernie kawałki tłuszczu o przekroju do 20 mm. „Lietuviškas skilandis” uważany jest za potrawę narodową na Litwie.
Źródło: FAMMU/FAPA