2-5 września 2024 r. sekretarz stanu Michał Kołodziejczak przebywał z wizytą w Malezji i Republice Filipin, w ramach delegacji towarzyszącej ministrowi spraw zagranicznych RP Radosławowi Sikorskiemu. Celem wizyty były rozmowy o perspektywach rozwoju współpracy w sektorze rolnym. Rozmawiano m.in. na temat likwidacji barier w dostępie polskich artykułów rolno-spożywczych do rynku malezyjskiego i filipińskiego oraz równoważenia wyników handlu dwustronnego. Wiceministrowi Michałowi Kołodziejczakowi towarzyszyli dyrektor generalny MRiRW Bogusław Wijatyk oraz zastępca głównego lekarza weterynarii Paweł Meyer.
Wiceminister Michał Kołodziejczak 2 września spotkał się z dyrektor generalną Departamentu Służb Weterynaryjnych Malezji dr Akmą Binti Ngah Hamid. Rozmowy dotyczyły przede wszystkim poszerzania dostępu do malezyjskiego rynku dla polskich produktów rolno-spożywczych, w tym likwidacji barier administracyjnych, na które napotykają polscy przedsiębiorcy.
Rozmówcy przedyskutowali działania, które zmierzają do zakończenia procedury dostępowej dla drobiu i wołowiny z Polski na malezyjski rynek oraz prowadzących do wznowienia eksportu polskiego mięsa wieprzowego – na zasadzie regionalizacji w zakresie afrykańskiego pomoru świń (ASF), zgodnie z wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt (WOAH). Wiceminister Michał Kołodziejczak podkreślił, że polskie zakłady przestrzegają najwyższych standardów weterynaryjnych.
Strona malezyjska potwierdziła uznawanie zasady regionalizacji w odniesieniu do ASF, co w praktyce oznacza zniesienie zakazu importu świeżego mięsa wieprzowego, który obowiązywał od 2019 r. Zadeklarowała również przeprowadzenie, w I połowie września 2024 r., oceny ryzyka w ramach procedury dla mięsa drobiowego i wskazała, że swoją zgodę na otwarcie rynku dla mięsa wołowego z Polski uzależnia m.in. od statusu kraju w zakresie gąbczastej encefalopatii bydła (BSE). Strona malezyjska poinformowała, że analizuje polskie uwagi do wymagań importowych dla mięsa wołowego z Polski. Rozmowy dotyczyły również procedur dostępowych dla mięsa drobiowego, wieprzowego i wołowego. Strony ustaliły kontynuację uzgodnień na poziomie służb weterynaryjnych obydwu krajów. Jednocześnie strona malezyjska podkreśliła kluczową rolę systemu HALAL w produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego kierowanych na rynek Malezji.
Z kolei 4 września wiceminister Kołodziejczak spotkał się z sekretarzem stanu w Departamencie Reform Rolnych Republiki Filipin Conrado M. Estrellą. W rozmowach uczestniczyli również przedstawiciele Departamentu Rolnictwa Filipin. Spotkanie dotyczyło m.in. możliwości intensyfikacji polsko-filipińskiej współpracy w obszarze rolnictwa oraz wymiany doświadczeń nt. przeciwdziałania rozprzestrzenianiu się chorób zwierząt (ASF i HPAI).
Strona filipińska przekazała informacje o zasadach rozszerzenia eksportu o przetworzone produkty mięsne drobiowe, które podlegają procedurze rejestracji i zatwierdzenia przez FDA. Sekretarz stanu Michał Kołodziejczak podkreślił, że Polska jest znaczącym producentem produktów spożywczych wysokiej jakości i jest gotowa do zwiększenia wielkości eksportu żywności oraz poszerzenia asortymentu kierowanego na rynek filipiński.
Źródło: MRiRW