Marnowanie żywności jest zjawiskiem, które dotyka zarówno sklepy, gastronomię, rolnictwo, jak i każdą osobę. W wyniku tego zjawiska w Polsce co roku wyrzuca się blisko 9 mln ton żywności, przez co zajmujemy niechlubne 5 miejsce wśród krajów Unii Europejskiej.
Najczęściej do kosza trafia pieczywo (58%), ziemniaki (37%), wędliny (37%) oraz warzywa i owoce (po ok. 18%), czyli produkty szybko psujące się.
Marnowanie żywności wiąże się także z ogromnym kosztem dla środowiska - aby ją wytworzyć wykorzystuje się hektolitry wody, paliwa i masę energii. Aby otrzymać kilogram ziemniaków trzeba zużyć 90 litrów wody, a produkcja mięsna (np. wołowiny) to ponad 10 tys. litrów wody na 1kg mięsa.
Jeśli zaczniemy myśleć o przeciwdziałaniu marnowania żywności już dziś, to każdego dnia problem będzie malał, a żywność zamiast na śmietniku trafi do tych, którzy naprawdę jej potrzebują.
Źródło: PIH
Partnerzy portalu