Konsumenci od jakiegoś czasu coraz częściej poszukują bardzo dobrych jakościowo mięs. Każdy rodzaj mięsa ma swoje zalety, jednak jest jeden szczególny i w ostatnich latach trochę zapomniany. Powoli jednak wraca on na stoły polskie, bo jest nie tylko smaczny i delikatny, ale przede wszystkim zawiera dużo białka i mało tłuszczu.
Mowa tutaj o mięsie króliczym, gdzie Polska jest jednym z czołowych hodowców królików. Jednak zdecydowana większość trafia do konsumentów z zagranicy. Warto zwrócić uwagę, że mięso królika jest mało dostępne w polskich sklepach, a jest naprawdę wyjątkowe szczególnie ze względu na walory prozdrowotne.
Polacy spożywają go średnio według różnych szacunków na poziomie 0,5 kg rocznie, a np. Włosi ok. 6 kg, Francuzi i Hiszpanie ok. 5 kg. Biorąc pod uwagę nasilające się trendy dotyczące zdrowego stylu życia, ten rodzaj mięsa wydaje się ciekawą propozycją kulinarną i w najbliższej przyszłości jego spożycie może wzrosnąć. Zawartość białka w mięsie króliczym to ok. 18-23%, dodatkowo jego przyswajalność przez organizm ludzki to 90%, a 100 g mięsa dostarcza średnio 114 kcal. Bogate jest w wiele witamin i mikroelementów m.in.: witaminy z grupy B, żelazo, wapń, magnez, potas, cynk i wiele innych. Króliki hodowane są najczęściej w Polsce metodami gospodarczymi w zagrodach przydomowych. Ze względu na lekkostrawność i bogactwo witamin często mięso to poleca się osobom starszym i dzieciom. Podzielić tuszkę króliczą można na część przednią i tylną oraz następujące części: comber, udka i łapki przednie.
Mięso z królika ma też wiele zastosowań w kuchni, gdzie sprawdzi się jako baza do pasztetów, sosów, kotletów. Może być gotowane, duszone i pieczone.
Jednym z czołowych producentów mięsa króliczego w Polsce jest firma Amciu z województwa małopolskiego, która dostarcza najwyższej jakości mięso z królika do zakładów produkcji wędlin oraz sklepów.
noga z królika comber porcja z królika
Ubojnia drobiu i królików - F.P.U.H. Amciu
telefon: + 48 608 576 154, + 48 608 576 155, + 48 12 280 32 78
e-mail: moje.amciu@gmail.com, www: www.amciu.manifo.com
Źródła:
https://wz.izoo.krakow.pl/files/WZ_2015_3_art04.pdf
https://www.podrb.pl/index.php/futerkowe/263-walory-zdrowotne-miesa-kroliczego
https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/mieso-z-krolika-wartosci-odzywcze-i-zastosowanie-w-kuchni-aa-UUJm-YcJj-1jae.html