Po raz pierwszy od niespełna 17 lat amerykańskie mięso kurcząt pojawiło się ponownie na rynku południowoafrykańskim. Jest to rezultat zawarcia w styczniu br. bilateralnego porozumienia, na mocy którego amerykańscy producenci drobiu mogli wznowić eksport swoich produktów do RPA. Od 2000 r. większość produktów drobiowych z USA była zablokowana do wysyłek do RPA, trafiać tam mogło jedynie mięso odkostnione mechanicznie i wątróbki drobiowe. Powodem embarga były cła antydumpingowe oraz zaostrzenie wymogów sanitarno-weterynaryjnych przez władze RPA. Zgodnie
z zawartym obecnie porozumieniem, Amerykanie uzyskali roczny kontyngent bezcłowy na dostawy
65 tys. ton mięsa kurcząt z kością do RPA.
Stabilny wzrost gospodarczy RPA oraz coraz wyższe dochody mieszkańców przyczyniły się do gwałtownego zwiększenia konsumpcji mięsa drobiu w tym kraju w ciągu ostatnich 20 lat. Obecnie roczne spożycie mięsa ogółem wynosi 2,9 mln ton, z czego 60% stanowi drób.
Źródło: FAMMU/FAPA