„Gęsina nie tylko na św. Marcina”
Jedź mięso gęsie przez cały rok, bo jest zdrowe i smaczne
Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że polskie gęsi są ewenementem w hodowli drobiarskiej na skalę światową. Mało kto jest też świadom, że gęsina to najbardziej ekologiczny drób hodowlany. Śmiało można powiedzieć, że jest najlepszym mięsem. Dlaczego? Ma wysoką wartość odżywczą, jest zdrową i naturalną żywnością oraz smakuje lepiej od mięsa z kaczki. Powinna znajdować się w naszym stałym jadłospisie przez cały rok a nie tylko w okresie październik - listopad.
Gęsina obecnie doceniana jest niestety tylko na zachodzie Europy, m.in. w Niemczech i we Francji.
W Polsce mamy jeszcze słabą świadomość walorów jej mięsa. Ponadto na rynku krajowym jest wciąż mała dostępność mięsa gęsiego (mała ilość firm specjalizujących się w produktach z gęsi) i produktów z gęsiny w sprzedaży (nieduża dostępność dań z gęsiny; zazwyczaj to jedno czy dwa dania w lepszych restauracjach i nie zawsze smaczne), a także słaba promocja i reklama. Stan ten spowodowany jest także nawykami żywieniowymi. Konsumenci idą w kierunku szybkiego jedzenia, częściej jedzą kurczaka i jego pochodne niż mięso gęsie.
Chwalebnym wyjątkiem na polskim rynku w produkcji produktów z gęsi jest Drobgen. Zakład powstał w 1993 roku na Kaszubach w miejscowości Tuchlino, gmina Sierakowice. Firma produkuje wyroby w 100 % z gęsiego surowca. Jej renomę stanowią wyroby tradycyjne i regionalne z gęsi oparte na regionalnych i własnych recepturach oraz naturalnych przyprawach smakowych. Ponadto posiada w swojej ofercie wysokogatunkowe mięsa kulinarne z drobiu oraz półprodukty 100% drobiowe. Produkty te mają dodatek innego mięsa drobiowego np.: kiełbasy białej czy w przypadku pierogów – farsz z gęsi. Każda osoba poszukująca wysokiej jakości naturalnych wyrobów doceni fakt, że wyroby Drobgen nie zawierają konserwantów i dopełniaczy. Ponadto wytwarza się je bez dodatku mięs wieprzowych i ich tłuszczu. Co ważne dla wielu konsumentów; wiele produktów nie zawiera glutenu i glutaminianu.
Odkryj tajemnicę tradycyjnego, kaszubskiego smaku
Co wyróżnia produkty Drobgen? Nie zawierają wzmacniaczy smaku, bazują na naturalnych suchych przyprawach i ziołach, nie są produkowane przemysłowo (nastrzykiwanie, masowanie, brak komponentów wiążących wodę), produkowane są na jakość, nie zawierają żadnych dodatków powodujących wchłanianie wody. Do tego tradycyjne wytwarzanie (mięso + przyprawy naturalne + zioła), tradycyjnie wędzone (niektóre produkty, firma nie wykonuje we własnym zakresie obróbki termicznej a zleca swojemu sprawdzonemu podwykonawcy).
Produkty zapakowane w opakowania jednostkowe ważą ok. 200-250g. Okres przydatności do spożycia zależy od konkretnego produktu. W przypadku krótkoterminowych tj.: tatar, metka czy przysmak jest to ok. 10-14 dni. Natomiast dla produktów hermetycznie zapakowanych jest dłuższa data ważności. Z kolei produktu typu półgęsek czy smalec wiejski to już kilka miesięcy ważności.
Wytwarzane przez Drobgen produkty przeznaczone są dla specjalistycznych sklepów mięsnych typu delikatesy lub sklepy ze zdrową żywnością oraz dla zakładów o małej zdolności produkcyjnej. Większość wyrobów wykonywana jest w sposób ręczny. Drobgen nie ogranicza swojego obszaru współpracy. Prowadzi sprzedać po całym kraju z zachowaniem minimum logistycznego. Posiada też własny transport chłodniczy do 1,5 tony. Firma ma też uprawnienia do handlu za granicą. Najbardziej zainteresowana jest współpracą z małymi sklepami.
Drobgen może pochwalić się posiadaniem kilku certyfikatów i nagród, wśród nich znajdują się: Doceń polskie. Firma często uczestniczy też w targach regionalnych na terenie woj. pomorskiego i kujawsko-pomorskiego.