W dniu 10 października br. ukazało się rozporządzenie wykonawcze Komisji UE nr 963/2013 rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę „Carn d’Andorra” (kolejny produkt spoza Wspólnoty wpisany na listę)podaje FAMMU/FAPA.
Jest to mięso wołowe pozyskiwane od zwierząt odpornej rasy Bruna d’Andorra (krowy wpisane do krajowego rejestru zwierząt użytkowych – Padral del Govern) lub od zwierząt pochodzących z krzyżówek samic tej rasy z samcami rasy Charolaise, Gasconne lub Limousine, chowanych i tuczonych (od narodzin do końca tuczu) w gospodarstwach hodowlanych leżących w
pirenejskim Księstwie Andory. Połączenie cech klimatycznych Andory, które zapewniają obecność na pastwiskach obfitej paszy wysokiej jakości oraz system tradycyjnych gospodarstw hodowlanych wykorzystujących wszystkie obszary wypasu (pastwiska położone najniżej, obszar pośredni i pastwiska położone najwyżej) pozwoliły uzyskać produkt cieszący się renomą i doceniany przez krajowych konsumentów. Całość produkowanego mięsa sprzedawana jest w Księstwie Andory.