Mięso z królika, zaliczane do mięs białych, jest mięsem o wysokiej wartości odżywczej. Bogate w białko, które jest bardzo dobrze przyswajane przez ludzki organizm, a ubogie w cholesteroli tylko 35 - 50 mg/100g i tłuszcz. Ten rodzaj mięsa jest niemal dedykowany dla osób prowadzących zdrowy, tryb odżywania, czy pozostających na diecie. Bardzo często mięso z królika poleca się dzieciom ze względu na lekkostrawność i dietetyczność. Wśród polskich konsumentów do tej pory było mało popularne, lecz w ostatnim czasie coraz częściej wybierane podczas zakupów.
Polska zaliczana jest do największych producentów królików w Europie, a jedną z najbardziej renomowanych firm, które zajmują się zaopatrzeniem sklepów i restauracji jest firma Amciu. Mięso pod marką Amciu charakteryzuje się przede wszystkim wysoką jakością mięsa, optymalną obróbką i dogodną dla odbiorcy formą pakowania min. map, vacuum i stretch. Tuszka i element z królika dostarczane są na terenie całej Polski, a w szczególności w obrębie województwa małopolskiego i śląskiego. Współcześni konsumenci poszukują dzisiaj produktów zdrowych, dlatego warto urozmaicić swoją ofertę o mięso z królika.
Mięso z królika jest idealnie do przygotowywania wielu pysznych potraw takich jak pasztety, kotleciki, gulasze i wiele innych.