Minister Ardanowski uczestnikiem 41. sesji FAO - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Minister Ardanowski uczestnikiem 41. sesji FAO

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski, w dniach 23-24 czerwca 2019 r. w Rzymie, wziął udział w 41. Sesji Konferencji Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).

Sesja jest naczelnym organem FAO składającym się z państw członkowskich oraz UE. Do głównych tematów tegorocznej konferencji należały m.in.: wybór nowego Dyrektora Generalnego, wybór nowych członków Rady FAO oraz jej Niezależnego Przewodniczącego Rady, strategia i program działania organizacji, uchwalenie budżetu i wysokości składek oraz przegląd stanu żywności i rolnictwa.

23 czerwca 2019 r. wybrano nowego Dyrektora Generalnego FAO, którym został Qu Dongyu, pełniący funkcje wiceministra rolnictwa i obszarów wiejskich Chińskiej Republiki Ludowej.

– Nasza sesja jest poświęcona jednemu z kluczowych wyzwań współczesności – migracji i próbom zmierzenia się z tym wyzwaniem przez rolnictwo i obszary wiejskie – zaznaczył polski minister podczas swojego wystąpienia.

Wskazał na ważność poszanowania zasobów przyrody, zrównoważonego wykorzystania zasobów i ścisłej współpracy międzynarodowej. Zwrócił uwagę, że zarówno Polska, jak i inne kraje Unii Europejskiej postrzegają migracje i wynikające z nich wyzwania dla rolnictwa i obszarów wiejskich jako jedno z zasadniczych wyzwań współczesności, uważając, że rozwiązanie problemów wynikających ze zjawiska migracji winno odbyć się poprzez eliminację podstawowych przyczyn tego zjawiska. Podkreślił przy tym, że realizowane w ramach współpracy rozwojowej projekty nie mogą być wdrażane bez uwzględnienia lokalnej kultury, tradycji i wartości:

– Polska pragnie zdecydowanie podkreślić, że pomoc rozwojowa w krajach rozwijających się nie może wykorzystywać biedy i ubóstwa, nie może być uzależniona od przyjmowania przez te narody nieakceptowanych, sprzecznych z lokalną tradycją działań takich jak filozofia Gender, aborcja czy przymusowa sterylizacja – powiedział minister.

Minister zwrócił również uwagę, że dostęp do żywności jest warunkiem niezależności ekonomicznej i politycznej:

– Bez żywności nie ma wolności i suwerenności. Polska, kraj, który przez lata był doświadczany okupacją i dominacją silniejszych sąsiadów może szczególnie wie, co to jest niewola i brak politycznej suwerenności – zaakcentował szef polskiego resortu rolnictwa.

– Polska jest gotowa wesprzeć działania państw afrykańskich  m.in. wiedzą ekspercką zdobytą w zakresie programów rozwoju obszarów wiejskich (np. programu LEADER), jak również w zakresie wdrażania reform rolnych, w tym opracowywania strategii, kształtowaniu prawa w sektorze rolnym, szczególnie w odniesieniu do wsparcia rozwoju przedsiębiorczości i wdrażania innowacji, także tworzenia warunków dla wspólnych inwestycji i eliminacji barier w dostępie do rynku, takich jak konflikty zbrojne, przemoc i korupcja – zadeklarował przedstawiciel Polski.

Szef polskiego resortu rolnictwa podczas spotkania rozmawiał z prezydentem Międzynarodowego Funduszu Rozwoju Rolnictwa (IFAD) Gilbertem F. Houngbo.

Polska została członkiem IFAD w 2019 r.. Aktualnie członkostwo jest w trakcie procesu ratyfikacji po stronie polskiej. IFAD to wyspecjalizowana agenda ONZ, do których kompetencji należy zapewnienie wsparcia finansowego dla krajów rozwijających się w celu zmniejszenia ubóstwa na obszarach wiejskich, poprawy warunków żywnościowych i zwiększenia produkcji żywności. Podczas spotkania omawiano przede  wszystkim zaangażowanie IFAD w realizację Agendy 2030 i możliwości wykorzystania polskich doświadczeń, wiedzy eksperckiej oraz produktów i usług w ramach prac i projektów prowadzonych przez tę organizację.

 

Źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.