W kwietniu br. Australijczycy wyeksportowali 86,5 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 24% mniej niż przed rokiem. Spadek wywozu wynikał przede wszystkim z redukcji ubojów bydła we wschodnich stanach Australii. Największym rynkiem zbytu na wołowinę z Antypodów była Japonia, jednakże wywóz w tym kierunku obniżył się o 4% do 23,6 tys. ton. Znacznie mniej tego gatunku mięsa trafiło do Stanów Zjednoczonych (spadek o 39% do 23,4 tys. ton). Zmniejszył się wywóz wszystkich rodzajów wołowiny na rynek amerykański, przy czym największy spadek (-42%) dotyczył mięsa do przetwórstwa. Korea Południowa okazała się jedynym większym rynkiem zbytu, gdzie trafiło więcej wołowiny z Australii niż przed rokiem (wzrost o 6% do 14,4 tys. ton). Zmniejszyły się za to wysyłki australijskiej wołowiny do Chin (spadek o 44% do 7,6 tys. ton). Wzrósł natomiast eksport tego gatunku mięsa na Tajwan (o 2% do 2,4 tys. ton).
Źródło: FAMMU/FAPA