Konkurs od lat buduje swoją markę, wpisując się w kalendarz dużych i cyklicznych imprez o charakterze kulinarnym propagujących wykorzystanie lokalnych surowców oraz budujących produkt turystyczny. Jego gospodarzem na szczeblu centralnym jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Celem konkursu jest identyfikacja oraz nabywanie wiedzy o oryginalnych, regionalnych recepturach i produktach wytwarzanych zarówno w gospodarstwach jak również przez lokalnych rzemieślników. Poszukiwanie produktów specyficznych, charakterystycznych dla danego regionu, które stać się mogą jego wizytówką. Nominacja konkursowych produktów do katalogu rodzimej żywności wyjątkowej jakości oraz wskazanie na możliwość wnioskowania przez laureatów konkursu o odpowiednią ochronę prawną, zgodną ze standardami obowiązującymi w Unii Europejskiej.
Panel sędziowski finału regionalnego wytypował zwycięzców, przyznając nagrody oraz nominując wybrane produkty do nagrody honorowej ,,Perła 2019’’ na finał w Poznaniu.
Atrakcją wydarzenia były liczne występy artystyczne.
Oddział Terenowy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Częstochowie, zorganizował stoisko informacyjno-promocyjne, na którym uczestnicy imprezy mogli uzyskać informację nt. działań promocyjnych, które realizuje KOWR pod wspólnym szyldem „Polska Smakuje”. Jednym z takich działań jest utworzenie strony internetowej oraz aplikacji pod nazwą „Polska Smakuje”, których zadaniem jest kojarzenie polskich producentów i rolników wytwarzających żywność o wysokich standardach, z klientami, którzy takiej żywności poszukują. Pracownicy odpowiadali także na szereg pytań związanych z działalnością KOWR.
Źródło: KOWR
Partner portalu