Niedobór mięsa wieprzowego jako rezultat działania wirusa PED - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Niedobór mięsa wieprzowego jako rezultat działania wirusa PED

FAMU/FAPA podaje, iż w nadchodzących miesiącach niedobór wieprzowiny będzie w wielu krajach poważnym problemem. Rozprzestrzenianie się wirusa PED (epidemiczna biegunka świń) w obu Amerykach i Azji będzie miało w tym roku i w latach następnych wpływ na podaż wieprzowiny.

Epidemia PED spowodowała wzrost cen amerykańskiej wieprzowiny do rekordowo wysokiego poziomu. W pierwszym kwartale br. ceny tego mięsa w kontraktach terminowych w USA skoczyły w górę o 30% i są o 45% wyższe niż przed rokiem. Według Rabobanku, ogniska PED w USA, Meksyku, Japonii i Korei Płd. spowodują prawdopodobnie obniżenie poziomu światowej produkcji wieprzowiny w 2014 r. Wcześniej Rabobank prognozował 1,3% wzrost wytwarzania. W USA, gdzie wpływ wirusa PED jest najbardziej dotkliwy, przewiduje się obniżenie produkcji nawet o 6-7%.

Sytuację na rynku światowym z ograniczonym poziomem produkcji pogarsza rosyjski zakaz importu tego gatunku mięsa z UE, wprowadzony pod koniec stycznia br. z powodu afrykańskiego pomoru świń (ASF) w Polsce i na Litwie. Embargo wpłynie na obniżenie poziomu przywozu do Rosji o ok. 1,3 mln ton – czyli o jedną trzecią całkowitego rosyjskiego wolumenu importu w 2013 r.

Trudną sytuację na rynku światowym złagodzi w tym roku nadpodaż wieprzowiny na rynku chińskim. Zdaniem Rabobanku, w drugim i trzecim kwartale roku ceny mięsa wieprzowego w Chinach będą obniżały się, kontynuując spadek zapoczątkowany w roku ubiegłym. Likwidacja chińskiego pogłowia loch, która rozpoczęła się w kwietniu br., oraz sezonowy wzrost spożycia pod koniec roku, spowodują odbudowę poziomu cen pod koniec trzeciego kwartału.

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.