Niemcy – mniej wieprzowiny, więcej drobiu w I połowie 2012 r.
Źródłó: FAMMU/FAPA
Według krajowego urzędu statystycznego Destatis, w pierwszym półroczu 2012 r. liczba ubojów trzody chlewnej w Niemczech
obniżyła się o 0,8% (237 tys. szt.) do 28,8 mln szt., co stanowi pierwszy spadek od 2005 r. Niższa liczba ubojów dotyczyła
zarówno świń z chowu krajowego, jak i importowanych. Produkcja wieprzowiny w tym okresie wyniosła 2,7 mln ton i była
niższa o 1,1%. Podaje FAMMU/FAPA na podstawie Pig Progress, World Poultry
Słabsze wyniki produkcyjne odzwierciedlają trudną sytuację w sektorze wieprzowiny w całej UE.
W przeciwieństwie do mięsa wieprzowego, pierwsze półrocze 2012 r. zaznaczyło się 1,8% wzrostem niemieckiej produkcji
drobiu do rekordowej ilości 713 tys. ton. Produkcja mięsa kurcząt brojlerów zwiększyła się o 4,2% do 432 tys. ton.