Na rynku krajowym w drugim tygodniu kwietnia br. przeważały spadki cen żywca drobiowego. W dn. 8–14.04.2024 r. dostawcy za kurczęta brojlery uzyskiwali przeciętnie 4,86 zł/kg wobec 4,87 zł/kg tydzień wcześniej. Był to poziom cen o około 1% wyższy niż przed miesiącem, ale o 16% niższy niż przed rokiem. Indyki skupowano średnio po 6,20 zł/kg, o 2 gr/kg taniej niż w poprzednim tygodniu, ale o 1 gr/kg drożej niż miesiąc wcześniej. Żywiec indyczy był o 31% tańszy niż przed rokiem. Cena kaczek brojlerów w ciągu tygodnia obniżyła się o 1%, do 5,94 zł/kg. Była o 4% niższa niż miesiąc wcześniej oraz o 23% niższa niż przed rokiem.
Cena zbytu tuszek kurcząt patroszonych w zakładach drobiarskich ukształtowała się na poziomie 7,66 zł/kg, o 9% niższym niż w poprzednim tygodniu oraz o 4% niższym niż przed miesiącem. Tuszki indyków w ciągu tygodnia podrożały o około 3%, do 13,50 zł/kg i były o 7% droższe niż miesiąc wcześniej. W odniesieniu do cen sprzed roku tuszki kurcząt były tańsze o 15,5%, a tuszki indyków – o 12%.
Źródło: KOWR