Notowania cen wieprzowiny w 38. tygodniu 2019 roku - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Notowania cen wieprzowiny w 38. tygodniu 2019 roku

W terminie 16–22.09.2019 r. polskim dostawcom za trzodę chlewną płacono średnio 5,93 zł/kg wobec 5,90 zł/kg z poprzedniego tygodnia oraz 5,94 zł/kg czyli ceny sprzed miesiąca. Jednocześnie żywiec ten był o 28% droższy w porównaniu do analogicznego okresu 2018 r. W UE świnie rzeźne klasy E nabywano średnio po 182,10 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej w zestawieniu z 181,84 EUR/100 kg w poprzednim tygodniu. Cena tego żywca była o 1% wyższa niż przed miesiącem, a także o 27% wyższa niż przed rokiem.  W Polsce za świnie rzeźne tej klasy w walucie unijnej płacono 178,80 EUR/100 kg, o 3,30 EUR mniej niż średnio w UE.

W dniach 16–22.09.2019 r. na krajowych targowiskach zarejestrowany był dalszy wzrost cen prosiąt. Za jedno prosię rolnicy otrzymywali przeciętnie 236 zł, wobec 235,33 zł czyli poziomu cenowego z poprzedniego tygodnia. Prosięta były o 4% droższe niż przed miesiącem i o 33% droższe niż w w tym samym okresie 2018 r., kiedy to jedna sztuka w obrocie targowiskowym kosztowała 177,78 zł.

Jeśli chodzi natomiast o ceny zbytu mięsa wieprzowego w trzecim tygodniu września 2019, to cena półtusz wieprzowych wynosiła średnio 8,50 zł/kg i była o 1 gr/kg niższa niż w poprzednim notowaniu, a także o 2% niższa niż przed miesiącem. Równocześnie był to poziom cen o 23,5% wyższy w porównaniu z rokiem ubiegłym. 

Źródło: KOWR

 

Partner portalu

 

 

 

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.