W terminie 16–22.09.2019 r. polskim dostawcom za trzodę chlewną płacono średnio 5,93 zł/kg wobec 5,90 zł/kg z poprzedniego tygodnia oraz 5,94 zł/kg czyli ceny sprzed miesiąca. Jednocześnie żywiec ten był o 28% droższy w porównaniu do analogicznego okresu 2018 r. W UE świnie rzeźne klasy E nabywano średnio po 182,10 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej w zestawieniu z 181,84 EUR/100 kg w poprzednim tygodniu. Cena tego żywca była o 1% wyższa niż przed miesiącem, a także o 27% wyższa niż przed rokiem. W Polsce za świnie rzeźne tej klasy w walucie unijnej płacono 178,80 EUR/100 kg, o 3,30 EUR mniej niż średnio w UE.
W dniach 16–22.09.2019 r. na krajowych targowiskach zarejestrowany był dalszy wzrost cen prosiąt. Za jedno prosię rolnicy otrzymywali przeciętnie 236 zł, wobec 235,33 zł czyli poziomu cenowego z poprzedniego tygodnia. Prosięta były o 4% droższe niż przed miesiącem i o 33% droższe niż w w tym samym okresie 2018 r., kiedy to jedna sztuka w obrocie targowiskowym kosztowała 177,78 zł.
Jeśli chodzi natomiast o ceny zbytu mięsa wieprzowego w trzecim tygodniu września 2019, to cena półtusz wieprzowych wynosiła średnio 8,50 zł/kg i była o 1 gr/kg niższa niż w poprzednim notowaniu, a także o 2% niższa niż przed miesiącem. Równocześnie był to poziom cen o 23,5% wyższy w porównaniu z rokiem ubiegłym.
Źródło: KOWR
Partner portalu