Notowania cen wieprzowiny w 42. tygodniu 2019 roku - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Notowania cen wieprzowiny w 42. tygodniu 2019 roku

Na polskim rynku od początku października 2019r. tanieje żywiec wieprzowy. W okresie 14–20 października 2019 r. dostawcy za trzodę chlewną otrzymywali średnio 5,85 zł/kg, czyli o 2 gr/kg mniej w porównaniu do poprzedniego tygodnia, a także o 1% mniej niż w miesiącu ubiegłym. Równocześnie cena tego żywca była o blisko 34% wyższa niż w zeszłym roku. Na terenie Unii Europejskiej świnie rzeźne klasy E nabywano średnio po 182,78 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, tj. o 0,31 EUR/100 kg drożej niż tydzień wcześniej i 0,67 EUR/100 kg drożej niż w zeszłym miesiącu. Poziom cenowy żywca był o 33% wyższy niż w 2018 roku. W Polsce za świnie rzeźne tej klasy w walucie unijnej płacono przeciętnie 178,55 EUR/100 kg, o blisko 2% (4,23 EUR/100 kg) mniej niż średnio w UE. Wyższe niż w Polsce ceny żywca wieprzowego zarejestrowano m.in. w Niemczech (190,35 EUR/100 kg), Danii (183,80 EUR/100 kg), Hiszpanii (179,15 EUR/100 kg) i we Francji (181,00 EUR/100 kg), natomiast niższe – m.in. w Holandii (172,57 EUR/100 kg) i Belgii (154,70 EUR/100 kg). 

W trzecim tygodniu października w krajowych zakładach mięsnych potaniały półtusze wieprzowe, które sprzedawano średnio po 8,51 zł/kg, o 5 gr/kg taniej niż w poprzednim tygodniu, lecz o 1 gr/kg drożej niż przed miesiącem. W zestawieniu z notowaniami z 2018 roku półtusze były o 31,5% droższe.

 

Źródło: KOWR

 

Partner portalu

 

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.