Na polskim rynku od początku października 2019r. tanieje żywiec wieprzowy. W okresie 14–20 października 2019 r. dostawcy za trzodę chlewną otrzymywali średnio 5,85 zł/kg, czyli o 2 gr/kg mniej w porównaniu do poprzedniego tygodnia, a także o 1% mniej niż w miesiącu ubiegłym. Równocześnie cena tego żywca była o blisko 34% wyższa niż w zeszłym roku. Na terenie Unii Europejskiej świnie rzeźne klasy E nabywano średnio po 182,78 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, tj. o 0,31 EUR/100 kg drożej niż tydzień wcześniej i 0,67 EUR/100 kg drożej niż w zeszłym miesiącu. Poziom cenowy żywca był o 33% wyższy niż w 2018 roku. W Polsce za świnie rzeźne tej klasy w walucie unijnej płacono przeciętnie 178,55 EUR/100 kg, o blisko 2% (4,23 EUR/100 kg) mniej niż średnio w UE. Wyższe niż w Polsce ceny żywca wieprzowego zarejestrowano m.in. w Niemczech (190,35 EUR/100 kg), Danii (183,80 EUR/100 kg), Hiszpanii (179,15 EUR/100 kg) i we Francji (181,00 EUR/100 kg), natomiast niższe – m.in. w Holandii (172,57 EUR/100 kg) i Belgii (154,70 EUR/100 kg).
W trzecim tygodniu października w krajowych zakładach mięsnych potaniały półtusze wieprzowe, które sprzedawano średnio po 8,51 zł/kg, o 5 gr/kg taniej niż w poprzednim tygodniu, lecz o 1 gr/kg drożej niż przed miesiącem. W zestawieniu z notowaniami z 2018 roku półtusze były o 31,5% droższe.
Źródło: KOWR
Partner portalu