W kwietniu br., w jednym z miesięcy szczytowego okresu eksportowego (od lutego do maja), Nowozelandczycy wyeksportowali 34,8 tys. ton mięsa jagnięcego, tj. o 16% więcej niż przed rokiem. Tym samym od początku bieżącego sezonu (październik 2015 r.) do końca kwietnia br. łączny eksport tego gatunku mięsa wyniósł 200,6 tys. ton, tj. był o 7% większy niż w analogicznym okresie poprzedniego sezonu. W okresie październik 2015 r. – kwiecień 2016 r. więcej nowozelandzkiej jagnięciny trafiło do Chin (wzrost o 16% do 65,1 tys. ton), Wielkiej Brytanii (wzrost o 7% do 43,8 tys. ton), Stanów Zjednoczonych (wzrost o 11% do około 12 tys. ton), Niemiec (wzrost o 5% do 11,3 tys. ton) oraz do Holandii (wzrost o 31% do 6,8 tys. ton).
Źródło: FAMMU/FAPA