W dniu 5 kwietnia br. ukazało się rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2016/525 rejestrujące
w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwy Ternera de los Pirineos Catalanes/Vedella dels Pirineus Catalans/Vedell des Pyrénées Catalanes. Nazwy te dotyczą cielęciny pozyskiwanej z cieląt odpornych ras Bruna de los Pirineos, Aubrac lub Gasconne, lub też ze skrzyżowania samic tych ras z samcami ras Charolaise, Limousine lub Blonde d’Aquitaine. Cielęta chowane są w systemie ekstensywnym i przez pierwsze miesiące życia pozostają przy matce. Ubój cieląt następuje w wieku od 8 do 12 miesięcy, po osiągnięciu minimalnej wagi tuszy 160 kg. Mięso może być sprzedawane w postaci całych tusz, półtusz, ćwierćtusz (przednich lub tylnych) lub kawałków (w tym w postaci mięsa mielonego). Mięso od tych zwierząt może mieć odcień od różowawego po żywoczerwony, natomiast tłuszcz może mieć kolor od białego po kremowy. Obszarem geograficznym, na którym prowadzi się produkcję wyrobu objętego chronionym oznaczeniem geograficznym są Pireneje Katalońskie.
Źródło: FAMMU/FAPA