- Chcę, aby wszyscy, którzy dostrzegają związek między swoim zdrowiem i odżywianiem mieli możliwość posmakowania najlepszej polskiej żywności - powiedział minister Jan Krzysztof Ardanowski otwierając Piknik.
Ponad 100 wystawców prezentowało produkty oznaczone znakiem „Poznaj Dobrą Żywność”, a także regionalne, lokalne, tradycyjne a także ekologiczne.
– Polacy nie chcą już żywności anonimowej, tylko takiej, która pochodzi od znanego rolnika, wiąże się ze smakami rodzinnej kuchni. Żywności, która jest w jak najmniejszym stopniu przetworzona i ekologiczna – podkreślił szef resortu rolnictwa.
- W Polsce żywność jest smaczna, bezpieczna, jak również bardzo dobrej jakości, a także nie za droga. I to przede wszystkim Polacy powinni z tej żywności korzystać. Powinna być ona podstawą diety tych, którzy dbają o swoje zdrowie i dobrą kondycję – mówił minister i dodał, że to również patriotyzm narodowy i wspieranie polskiej gospodarki.
Polska jest jednym z głównych eksporterów żywności. W ubiegłym roku wartość eksportu wyniosła ok. 30 mld euro – podkreślił minister Ardanowski i dodał, że eksportujemy ok. 50 – 60% produkcji mięsa drobiowego, ok. 80% wołowiny, ok. 40% przetworów mlecznych i podobnie owoce, warzywa i soki.
Na służewieckim torze swoje stoiska rozmieściły również organizacje, stowarzyszenia i instytucje branżowe, naukowe oraz muzea rolnicze w Szreniawie i w Ciechanowcu. Można było zapoznac się dzięki nim zarówno z nowoczesnymi, jak i tradycyjnymi sposobami produkcji. Obejrzeć zabytkowe maszyny rolnicze i narzędzia do produkcji. Paradę ciągników rolniczych rozpoczął minister Ardanowski na ciągniku C 355.
Urozmaiconą, letnią ofertę przedstawiały gospodarstwa agroturystyczne Było także mini zoo zwierząt gospodarskich, wiele atrakcji i konkursów dla dzieci. Podczas Pikniku finał miał drugi, mazowiecki etap Konkursu Kulinarnego „Bitwa Regionów” organizowanego przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa dla Kół Gospodyń Wiejskich. Laur zwycięstwa został przyznany Kole Gospodyń Wiejskich w Łuzkach, które przygotowało dziki bigos z czerwoną porzeczką podawany w chlebie. Zgodnie z regulaminem konkursu reprezentacje Kół Gospodyń Wiejskich przygotowywały regionalną potrawę, w oparciu o własną recepturę i tradycyjne produkty.
Specjalnym wydarzeniem eventu, który wpisał się obchody 80–lecia powstania w Warszawie Torów Wyścigów Konnych Służewiec, była gonitwa o puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zwycięskim koniem okazał się Palazzo ze Stadniny Koni Janów Podlaski. Dekoracji championa dokonał minister Jan Krzysztof Ardanowski.
Źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi