Mięso zwierzyny łownej ocenia sie jako spełniające normy higieniczne do konsumpcji publicznej, jeśli nie stwierdzi sie zmian, które mają wpływ na jakość higieniczną i jeśli świeże rany powstałe przy odstrzale lub miejscowe zmiany nie maja wpływu na jakość higieniczna mięsa zwierzyny łownej do konsumpcji publicznej.
Mięso zwierzyny łownej uznaje się za niespełniające norm higienicznych do konsumpcji publicznej:
1) jeśli stwierdzi się jedną z przyczyn wymienionych w artykule 100;
2) jeśli stwierdzi się jedną z przyczyn powodujących, iż mięso i organy ubitych zwierząt nie spełniają warunków higienicznych do konsumpcji publicznej:
- jeśli zmiany właściwości organoleptycznych mięsa charakterystyczne dla poszczególnych rodzajów zwierząt objawią się intensywniej, bez względu na ich przyczynę. Zmianę zapachu mięsa ocenia się 24 godziny, względnie 48 godzin po uboju. Zmianę zapachu i smaku w niejasnych przypadkach można ocenić też na podstawie rezultatów próby gotowania i pieczenia;
- jeśli zwierze przed ubojem miało zatrucie krwi lub było podejrzane o zatrucie krwi, a po uboju, z jakiejkolwiek przyczyny, nie wykonano badania mikrobiologicznego mięsa;
- jeśli nie zostały zbadane po uboju;
- jeśli oceniono, że warunkowo spełniają normy higieniczne do konsumpcji publicznej, a nie jest możliwe ich uzdatnienie;
- jeśli oceniono, że nie spełniają norm higienicznych do konsumpcji publicznej z powodu zmian gruźliczych;
- jeśli zwierzęta cierpiały na choroby zakaźne,
- jeśli przymusowo ubitym zwierzętom przed badaniem usunięto wątrobę, śledzionę, nerki lub jelita z żołądkiem lub organy te są uszkodzone, tak że w badaniu nie można stwierdzić, czy i w jakim stopniu są zmienione patologicznie;
- jeśli w mięśniach, węzłach chłonnych lub kościach znaleziono metastazy nowotworów złośliwych;
- jeśli tkanka mięśniowa zawiera larwy Trichinella spiralis;
- jeśli z ubitego zwierzęcia 45 minut po ogłuszeniu nie usunięto żołądka i jelit, a nie zostało wykonane badanie mikrobiologiczne lub zwierze zdechło przed ubojem;
- jeśli pochodzą od zwierząt, które całkowicie wychudły z jakiegokolwiek powodu;
3) jeśli mięso pochodzi od zwierzyny łownej chorej na tularemię, paratubelkulozę (jeśli zmiany nie są ograniczone tylko do pojedynczych organów), stafylomykozę zajęcy, myksomatozę, salmonellozę i gruźlicę;
4) jeśli mięso zwierzyny łownej nie odpowiada normą określającym warunki dotyczące mikrobiologicznej jakości, które muszą spełniać artykuły żywnościowe w obrocie;
5) jeśli mięso i organy nie odpowiadają normą określającym ilości pestycydów i innych substancji trujących, hormonów, antybiotyków i mykotoksyn, które mogą się znajdować w artykułach żywnościowych;
6) jeśli stwierdzono kontaminacje radionuklidami powyżej dozwolonego poziomu aktywności.
7)mięso, serce i boczek ubitego zwierzęcia nie spełniają norm higienicznych jeśli stwierdzono w nich duża ilością wągrów, lub jeśli z powodu inwazji sarkocyst jest organoleptycznie zmienione
8) jeśli w mięsie i organach znaleziono taką ilość pasożytów nieszkodliwych dla zdrowia ludzkiego, że nie można ich całkowicie usunąć. Jeśli pasożyty mogą być usunięte poprzez wycięcie, pozostałe mięso względnie części organów warunkowo spełniają normy do konsumpcji publicznej;
9) jeśli znaleziono dyfuzyjne zmiany patologiczne, których nie można usunąć wycinaniem, bez względu na ich przyczynę;
10) jeśli mięso i organy są skażone treścią żołądkową lub jelitową, uryną ,żółcią, ropą, różnymi produktami zapalenia, mlekiem krów chorych na zapalenia wymienia lub jakakolwiek nieczystością;
11) jeśli mięso i organy zawierają trucizny, które są wprowadzone pokarmem lub w jakikolwiek inny sposób wprowadzone do organizmu zwierzęcia
12) jeśli płuca, są skażone woda z basenu, treścią żołądkowa lub krwią;
13) jeśli krew, jest skażona jakakolwiek nieczystością lub którą otrzymuje się z przecięcia szyi;
14) jeśli u zwierząt, u których podczas badania po uboju stwierdzono zmiany nowotworowe należy wykonać badania patohistologiczne organów, węzłów chłonnych i mięsa w celu podjęcia decyzji o spełnianiu przez nie norm higienicznych.
Mięso zwierzyny łownej niespełniające norm higienicznych do konsumpcji publicznej należy natychmiast unieszkodliwić.
Żródło: Główny Inspektorat Weterynarii