Osłonki do kiełbas to produkt na co dzień używany w przetwórstwie mięsnym do produkcji kiełbas, parówek, pasztetów, kabanosów i innych wyrobów mięsnych. Wybór opakowania wędliny zależy od producenta. Do produkcji kabanosów używane są jelita naturalne baranie pozyskiwane z owiec. Są one droższe od osłonek sztucznych natomiast są naturalnie elastyczne, łatwo przyswajalne i cechują się dużą wytrzymałością. Dzięki nim wędlina uzyskuje atrakcyjny kolor po wędzeniu.
Z kolei osłonki sztuczne- osłonki poliamidowe, białkowe stosowane do różnego rodzaju kiełbas- są produkowane z tworzyw sztucznych lub naturalnych włókien takich jak celuloza i materiały tekstylne. Porównując je z osłonkami naturalnymi ich zaletą jest zapewnienie większej higieny, dłuższy czas przechowywania, niezmienny skład, stały kaliber oraz tańsze koszty produkcji.
Jelita naturalne - wieprzowe dostępne są w wielu kalibrach, baranie oraz sztuczne osłonki poliamidowe, białkowe dostępne w kalibrach wymaganych na każdy rodzaj kiełbasy. Są pakowane w rolkach po 10 mb., 25 mb., 85 mb., 90 mb, 300 mb oraz 400 mb.