OsÅ‚onki do kieÅ‚bas to produkt na co dzieÅ„ używany w przetwórstwie miÄ™snym do produkcji kieÅ‚bas, parówek, pasztetów, kabanosów i innych wyrobów miÄ™snych. Wybór opakowania wÄ™dliny zależy od producenta. Do produkcji kabanosów używane sÄ… jelita naturalne baranie pozyskiwane z owiec. SÄ… one droższe od osÅ‚onek sztucznych natomiast sÄ… naturalnie elastyczne, Å‚atwo przyswajalne i cechujÄ… siÄ™ dużą wytrzymaÅ‚oÅ›ciÄ…. DziÄ™ki nim wÄ™dlina uzyskuje atrakcyjny kolor po wÄ™dzeniu.
Z kolei osÅ‚onki sztuczne- osÅ‚onki poliamidowe, biaÅ‚kowe stosowane do różnego rodzaju kieÅ‚bas- sÄ… produkowane z tworzyw sztucznych lub naturalnych wÅ‚ókien takich jak celuloza i materiaÅ‚y tekstylne. PorównujÄ…c je z osÅ‚onkami naturalnymi ich zaletÄ… jest zapewnienie wiÄ™kszej higieny, dÅ‚uższy czas przechowywania, niezmienny skÅ‚ad, staÅ‚y kaliber oraz taÅ„sze koszty produkcji.
Jelita naturalne - wieprzowe dostępne są w wielu kalibrach, baranie oraz sztuczne osłonki poliamidowe, białkowe dostępne w kalibrach wymaganych na każdy rodzaj kiełbasy. Są pakowane w rolkach po 10 mb., 25 mb., 85 mb., 90 mb, 300 mb oraz 400 mb.